Lewis Hamilton var bäst i kvalet och startade från pole position, hans åttionde i karriären. En position han försvarade hela loppet. Hamilton tog i och med segern i Japan ett stadigt grepp om VM-titeln. Med fyra lopp kvar har han 67 poäng ner till tvåan Sebastian Vettel.

Vettel, som kör för Ferrari, slutade sexa efter en ordentlig upphämtning från nittonde plats. Tysken startade i fjärde ledet men spann av banan på det åttonde varvet. På tredje plats kom nederländska Red Bull-föraren Max Verstappen.

Ferraris Kimi Räikkönen körde i mål som femte. Räikkönen startade från fjärde rutan på Suzuka, men fick se sina chanser grusas redan under loppets första varv då Verstappen stötte i honom. Kollisionen inträffade då nederländaren försökte ta sig tillbaka in på banan efter en mindre utkörning.

Efter loppet skyllde Verstappen och Räikkönen på varandra. Enligt Räikkönen hade båda bilarna rymts på banan förutsatt att den andra föraren velat det. Enligt Verstappen valde Räikkönen fel körlinje. Verstappen fick ett fem sekunders straff efter det inträffade, men körde ändå alltså i mål två pinnhål över Räikkönen.

Söndagens seger var Lewis Hamiltons sjätte på sju lopp och det känns osannolikt att någon ska kunna hindra britten från att ta sin femte VM-titel. Om Hamilton vinner även nästa race i Austin och Vettel inte lyckas bli tvåa är saken klar, enligt AFP.

– Jag hoppas att ni inte börjat tröttna på det här, för det har definitivt inte jag, sa Hamilton till sitt team över radion efter loppet.

Han passade på att tacka sitt team och Mercedes. Han sa även att Suzuka är den bästa banan i världen.

– Jag är stolt och tacksam för chansen att göra det jag gör, sa Lewis Hamilton efter loppet enligt The Guardian.