VPS har ett dystert bortafacit mot inhemsk fotbolls stora dominant HJK. Ingen seger i Helsingfors sedan maj 2013 och sex raka förluster med den föga smickrande målskillnaden 1–20 var raden inför dagens drabbning.

Den sviten förlängdes. Redan klara mästaren vann med 1–0 efter ett kanonmål i början av andra halvlek. Juha Pirinens utmärkta frispark var allt som behövdes för att sänka gästerna från Vasa.

I övrigt var matchen ett riktigt sömnpiller i oktoberkylan. HJK hade mest boll utan att skapa chanser, VPS fick mer än något annat ett rejält löppass.

Efter HJK:s ledningsmål mäktade VPS inte med en tydlig forcering för en kvittering. Ibrahima Gueye
var en av få i bortalaget som kändes giftiga, men försöken var rätt tama fram till 87:e minuten.

Då hittade Gueyes inspel fram till Sebastian Strandvall. Strandvall nöp till på volley och var nära att sätta säsongens elfte fullträff, men HJK-målvakten Maksim Rudakov fick ut ena benet och avvärjde gästernas med marginal bästa målchans.

Förlusten, som var den tredje för VPS efter landslagsuppehållet i början av september, innebär att Vasalaget ligger kvar som tabellsexa på 41 poäng.

Med två duster kvar att spela – RoPS hemma den 21 oktober och Honka borta den 27 oktober – är det klart att VPS som bäst kan bli just sexa i ligan. FC Inter och FC Lahti har chansen att passera under avslutningen av säsongen.