– Jag hoppas att USA kommer att visa förståelse för olyckan med Sojuzraketen. Vi kommer inte att dölja något, säger Rysslands biträdande premiärminister Jurij Borisov enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Ombord på Sojuzfarkosten, som skulle till den internationella rymdstationen ISS, fanns den ryske kosmonauten Alexej Ovtjinin och den amerikanske astronauten Nick Hague.

Bilder inifrån rymdraketen visar hur de två skakas runt när problemen uppstår. Men nödlandningen var lyckad och enligt de första uppgifterna mår de efter omständigheterna bra.

Fyra helikoptrar med räddningspersonal skickades från basen till platsen där rymdfarkosten landat i centrala Kazakstan. Väl på plats undersöktes rymdresenärerna men läkare kunde konstatera att de inte behövde medicinsk vård.

Både den amerikanska rymdstyrelsen Nasa och ryska medier understryker att de är i god form.

Zoom

Den amerikanska astronauten Nick Hague vinkar till sin son före avfärden med den ryska Soyuz-farkosten från Kazakstan. Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT



ISS och Sojuz

  • Den första biten till det som skulle bli rymdstationen ISS (International Space Station) skickades upp med en rysk raket 1998.
  • Två år senare var stationen redo för människor att vistas där, och den första besättningen kom dit i november 2000.
  • Samtidigt fortsatte utbyggnaden av ISS, som blev klar 2011.
  • Sojuz är en rymdfarkost som transporterar människor och förnödenheter till och från stationen.
  • Källa: Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa (TT)