– Det är riktigt svårt. . . alla alternativ är sämre för om (avtalet) blockeras i parlamentet öppnar det upp för en möjlighet att frågan går tillbaka till folket, säger Blair som förespråkar en ny folkomröstning om brexit.

Blair, som var premiärminister mellan 1997 och 2007, noterar vidare att tiden snart har runnit ut för dem som vill stoppa Storbritanniens utträde ur EU. Han spår att landet kommer att tvingas jobba "extremt hårt" för att locka investeringar om brexit blir verklighet.

– Argumentet gentemot världen måste i sådana fall bli: Vi kommer att göra det här till den bästa platsen i världen att göra affärer på, säger han.

Det nordirländska unionistpartiet DUP, som är stödparti åt regeringen, hotar med att väcka frågan om misstroendeomröstning gentemot May om hon går med på EU-kontroller av varor till regionen. DUP kräver en öppen gräns mellan Nordirland och resten av Storbritannien.

DUP:s talesperson Sammy Wilson säger till radiokanalen RTE att partiets tio medlemmar i parlamentet kommer att rösta emot Mays budget, och rösta emot premiärministern i en eventuell förtroendeomröstning.

– Om hon går med på ett sådant avtal och bryter sina egna löften, då tror jag att vi inte har något alternativ, säger han.

Partiet har reagerat på ett förslag till lösning av tullfrågan från EU:s chefsförhandlare, ett förslag som DUP inte alls går med på.

Det brittiska utträdet ur EU ska ske den 29 mars nästa år. Just nu pågår intensiva förhandlingar med EU för att få till ett avtal kring sortin, men en sådan överenskommelse måste godkännas av det brittiska parlamentet.

Nästa vecka hålls ett EU-toppmöte i Bryssel där bland annat Theresa May ska ge sin syn på läget. (TT-Reuters)