Skepparen för M/s Mässkär kommer troligtvis att åtalas på tre punkter, bland annat framkallande av fara. I slutet av den här veckan eller senast nästa vecka går fallet med kryssningsbåten som sjönk utanför Jakobstad till åklagare, skriver Yle Österbotten.

– Vi har som mål att allt ska bli klart i slutet av veckan och kunna gå till åtalsprövning. Senast nästa vecka ska allt vara klart, säger förundersökningsledare och kaptenlöjtnant Jari Nieminen.

Båtens ägare misstänks precis som i början av undersökningen för underlåtenhet att se till att fartyget är sjövärdigt. Skepparen misstänks för framkallande av fara, underlåtenhet att se till fartyget är sjövärdigt och underlåtenhet att iaktta gott sjömanskap. Skepparen saknade även behörighet för den verksamhet som M/s Mässkär utförde.

Själva förundersökningen är klar men på grund av att en del undersökningar gjorts på finska måste de rapporterna översättas till svenska. Och det är just översättningsarbetet som drar ut på tiden.

Av de 27 passagerare som fanns ombord på M/s Mässkär när båten sjönk har inga haft så stora ersättningskrav att det behövt gå via förundersökningsledaren.

– Det handlar om skor och liknande som har tappats bort eller som har skadats som de vill få ersätta. Passagerarna har tagit det direkt med båtens ägare och har inte gått via oss, säger Nieminen.

Det var den 2 augusti som kryssningsbåten M/s Mässkär sjönk utanför Ådön i Jakobstad. Samtliga 27 passagerare som fanns ombord räddades av personer med båtar som kom till undsättning.