Den nytillträdda grönblå majoriteten i Stockholms stadshus sade i fredags nej till att arrangera OS i Stockholm på grund av att underlaget saknades. Och trots att SOK vill fortsätta dialogen och inte tänker kräva en enda krona av stockholmarna, står beslutet fast.

Ernlund skyller det på den avgående politiska majoriteten med Karin Wanngård (S) i spetsen.

– Det har inte pågått något arbete i frågan i Stockholms stad på 1,5 år så det finns inget underlag för oss politiker att ta ställning till. Nu har tiden runnit iväg och vi ser inte att det finns några förutsättningar att under den här korta tiden få fram ett så pass seriöst underlag att vi kan göra en seriös bedömning, säger hon till TT.

– Dörren stängdes av Karin Wanngård för 1,5 år sedan. Om de hade menat allvar med det här hade de inte avslutat arbetet med att ta fram analyser och konsekvensanalyser av detta.

Stockholms stad gjorde en utredning av OS-frågan som presenterades i januari förra året. Några månader senare beslutade det då S-ledda styret att avsluta processen eftersom man inte ansåg sig ha tillräckligt med stöd i frågan.

Så fortsätter kandidatprocessen

  • 11 januari: Sista datum för att lämna in OS-ansökan med bärande garantier, exempelvis statlig säkerhetsgaranti.
  • Februari–april: IOK-representanter besöker och värderar slutkandidaterna.
  • 12 april: Sista datum för en fullständig OS-ansökan.
  • Maj–juni: IOK utvärderar kandidaterna som i sin tur får ge svar och motivera sina ansökningar.
  • 23 juni: OS-värden för 2026 presenteras i Lausanne, Schweiz.


Wanngård slår tillbaka på Ernlunds kritik och säger till Dagens Nyheter att Allianspartierna i fjol ställde "omöjliga frågor" för att sedan kunna säga nej till OS.

– De ville veta hur terrorrisken och valutakurser skulle se ut 2026, säger Wanngård till DN.

SOK tycks dock inte ge upp sin OS- och Paralympicsdröm. På onsdagens presskonferens var det inte tal om att lägga ned satsningen, trots politikernas ovilja.

– Det kommer att kosta noll kronor för invånarna i Stockholms stad, säger Richard Brisius, kampanjchef för SOK:s OS-bolag.

Tidigare i september utsåg Internationella olympiska kommittén Stockholm till en av tre kandidater till vinter-OS 2026 tillsammans med Calgary och Milano-Cortina d'Ampezzo. Senast den 11 januari ska OS-kandidaterna lämna in sina ansökningar tillsammans med en statlig säkerhetsgaranti.

Sveriges två största partier, Socialdemokraterna och Moderaterna, har tidigare sagt till TT att de vill ha en samsyn i frågan mellan alla parter – idrottsrörelsen och politiskt både på kommunal och på statlig nivå – för att kunna ge säkerhetsgarantin och därmed klartecken till en svensk OS-ansökan.

OS-kandidaterna

  • Stockholm
  • Sverige drog sig ur ansökan om OS 2022 sedan Stockholms Stad sagt nej. Sveriges olympiska kommitté kandiderar med Stockholm som huvudort och med tanken att de alpina grenarna ska gå i Åre, backhoppning och nordisk kombination i Falun samt bob, rodel och skeleton i Sigulda, Lettland.
  • Milano och Cortina d'Ampezzo
  • Det har funnits olika planer för en italiensk OS-ansökan där även Turin, som hade OS 2006, var intresserad av att dela värdskapet. För en tid sedan beslöts att man kandiderar med Milano och Cortina d'Ampezzo, där tanken är att Milano ska arrangera issporterna och skidorter som Bormio, Santa Caterina och Livigno skidsporterna. Italiens regering stödjer ansökan, men kommer inte att stå för någon ekonomisk garanti, har man meddelat.
  • Calgary
  • OS-värden 1988 planerar för tävlingar även i Whistler Mountain (sannolikt alpina tävlingar och backhoppning), Canmore (sannolikt längdskidor) och kanske även Edmonton. Detta för att dra ner på kostnaden för arrangemanget. Calgarys befolkning beslutar i en folkomröstning den 13 november om man ska gå vidare med ansökan.
  • Graz (Österrike), Sapporo (Japan) och Sion (Schweiz) har fallit bort i processen tidigare under 2018. Och turkiska Erzurum fick inte bli en officiell kandidat.