9–7
föll rösterna i utskottet om omfattande jour vid VCS.


Utskottet röstade om förslaget på torsdagsmorgonen. Resultatet följer uppföljningen regering och opposition.

SFP:s riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi skriver i ett pressmeddelande att hon är ytterst besviken över att regeringspartiernas riksdagsledamöter valde att inte rösta för att Vasa centralsjukhus ska få erbjuda omfattande jour.

Rehn-Kivi gjorde ett ändringsförslag om att centralsjukhuset ska få full dygnet runt-jour i riksdagens social- och hälsovårdsutskott.

– Jag hade hoppats att förnuftet ändå hade segrat gällande Vasa centralsjukhus. Tyvärr körde regeringspartiernas representanter över mitt ändringsförslag, säger Rehn-Kivi, som är medlem i social- och hälsovårdsutskott.

Zoom

Enligt riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi(SFP) talar ett flertal faktorer för att Vasa centralsjukhus ska få erbjuda full dygnet runt-jour. Foto: Privat



Enligt Rehn-Kivi talar ett flertal faktorer för att Vasa centralsjukhus ska få erbjuda full dygnet runt-jour.

– De 100 000 svenskspråkiga österbottningarna ska ha rätt till ett sjukhus med omfattande jour. Det är uppenbart att Vasa centralsjukhus bäst kan tillgodose service på svenska och finska, säger Rehn-Kivi.

Hon konstaterar att sjukhuset enligt undersökningar överlag erbjuder mycket högklassig vård.

– Jämfört med regeringens förslag om 12 stycken sjukhus med omfattande jour skulle det inte nämnvärt öka kostnaderna att lägga Vasa centralsjukhus till listan.

Social- och hälsovårdsutskott behandlar för tillfället regeringens förslag till vårdreform.