Det räcker att Lewis Hamilton får åtta poäng fler än konkurrenten Sebastian Vettel i Austin i amerikanska Texas för att britten ska kunna räkna hem sin femte världsmästartitel. Det innebär att om Hamilton kommer etta och Vettel samtidigt slutar trea eller lägre så är titeln i hamn.

I loppet, som kör i gång på söndagskvällen finsk tid, startar Mercedesföraren Lewis Hamilton i första rutan. Bredvid sig har han Ferraris Kimi Räikkönen.

Zoom

Lewis Hamilton framför Sebastian Vettel i träningskörningen. Foto: AP/TT


Vettel, som också kör för Ferrari, har fortfarande chansen att hålla mästerskapet vid liv. Han var tvåa i kvalet, men kommer att starta tre placeringar längre bak till följd av att han inte bromsat tillräckligt fort efter att den röda flagg under träning.

Att ta sig förbi Mercedes Valtteri Bottas och Red Bulls australiske Daniel Ricciardo, som startar framför honom, kommer inte att bli någon lätt uppgift.

Zoom

Lewis Hamilton är nöjd med att få starta längst fram i formel 1-loppet i Austin. Foto: AP/TT


Lewis Hamilton kunde andas ut efter kvalet.

– Det här var viktigt, det var tajt. När vi kom in på sista omgången visste jag att det var jämnt mellan oss. Det skulle krävas stabila varv. Det första var okej, men inte bra nog. Det andra var precis snäppet bättre. Ferrari är uppenbarligen väldigt snabba, säger Hamilton enligt Reuters.

Vettel var också hyfsat nöjd efter kvalet, trots att det bara var en tiondels sekund mellan de tre snabbaste förarna.

– Det var oväntat jämnt, jag hade inte förväntat mig det, säger Vettel enligt AFP.