Förutsättningarna för en brittisk F1-seger var minst sagt goda inför loppet i Mexico City. Titeln var Hamiltons om han inte skulle sluta sämre än sjua samtidigt som det enda hotet i titelkampen, Sebastian Vettel, var tvungen att vinna. Med tanke på att britten inte hade slutat sämre än femma under årets säsong skulle det mycket till för att ett sådant scenario skulle inträffa.

Men Hamilton hade det tufft på banan. Hans Mercedes hade genomgående problem med däcken och 33-åringen hördes vädra sitt missnöje ett flertal gånger under loppets gång.

– Däcken är döda, ropade Hamilton i förarradion efter att ha bromsat på sig och kört ut i gräset på det 48:e varvet.

Problemen till trots – Hamilton kämpade in sig i mål efter 71 varv till ett stort jubel. Den 33-årige britten har haft en väldigt imponerande säsong. Han har hamnat på pallen i alla lopp förutom tre, och har totalt nio segrar.

Grundförutsättningen inför loppet för konkurrenten Sebastian Vettel var att vinna. Något han inte klarade av. Tysken slutade tvåa efter Max Verstappen.

Red Bulls Daniel Ricciardo låg länge på andra plats efter stallkamraten Verstappen, och de såg ut att kunna ta en dubbelseger. Men på det 62:a varvet tvingades Ricciardo avbryta – för åttonde gången denna säsong.

Säsongens sista lopp körs i Brasilien den 11 november.