BNP-tillväxten i de 19 länder som har euron som valuta landade på 1,7 procent i årstakt det tredje kvartalet jämfört med samma period i fjol. Ekonomerna hade i snitt räknat med en BNP-tillväxt på 1,8 procent, rapporterar Reuters.

Under kvartalet var tillväxten 0,2 procent, mot väntade 0,4, enligt siffror från Eurostat.

– Under stora delar av året har vi sett framåtblickande indikatorer som successivt försvagats. Men den här inbromsningen var lite förvånande, säger Daniel Bergvall, expert på eurozonens ekonomi på SEB.

Under både första och andra kvartalet låg tillväxttakten på över två procent på årsbasis.

Även i EU som helhet bromsar tillväxtfarten upp.

Diskussionerna om ett stundande handelskrig, brexit och den tyska bilproduktionen och förändrade utsläppsregler är faktorer som bidrar till att skapa störningar, enligt Bergvall. Samtidigt är arbetsmarknaden i regionen relativt stark på vissa håll med företag som anställer, något som brukar sätta positiva spår hos hushållen.

Preliminära siffror från Italien visar att den italienska tillväxten stod still under det tredje kvartalet, jämfört med det föregående, medan den franska tillväxten går mot strömmen med en ökning på 0,4 procent.

– Det är en lite splittrad bild, säger Daniel Bergvall.

Även om dippen torde kunna ses som tillfällig bidrar den oväntat svaga tillväxten i eurozonen till att skapa en viss oro kring huruvida man underskattar regionens styrka, enligt Bergvall.

– De högsta tillväxtsiffrorna ligger troligen bakom oss. 2017 var ett relativt bra år. Samtidigt ser vi inga nya stora störningar i världsekonomin, säger han, och fortsätter:

– Överlag borde vi se en viss upphämtning under fjärde kvartalet.

BNP-tillväxt i eurozonen

  • BNP-tillväxten i de 19 länder som har euron som valuta landade på 1,7 procent i årstakt det tredje kvartalet jämfört med samma period i fjol. Ekonomerna hade i snitt räknat med en BNP-tillväxt på 1,8 procent.
  • Under kvartalet var tillväxten 0,2 procent, i kvartalstakt, mot väntade 0,4 procent.
  • Under andra kvartalet låg tillväxttakten på 2,2 procent, på årsbasis, och under första kvartalet på 2,4 procent.
  • Även i EU som helhet bromsar tillväxtfarten upp, från 2,1 procent andra kvartalet till 1,9 procent tredje kvartalet.
  • Källa: Eurostat (TT)