Då vintern närmar sig har djuren svårare att hitta föda. Det är bra att påbörja vinterutfodringen i god tid innan snön kommer, så att djuren hittar utfodringsplatserna och deras matsmältningsapparat hinner anpassa sig till den näring som erbjuds.

Vanligtvis är det små hjortdjur, som dovhjort, vitsvanshjort och rådjur som utfodras på vintern. Också harar, fasaner och rapphönor brukar synas på utfodringsplatserna. Men man får inte lägga ut mat till några djur utan markägarens tillstånd.

"Utfodringsplatsen bör placeras så att djuren inte behöver korsa livligt trafikerade vägar."
Marko Muuttola
viltexpert på Finlands viltcentral


Man ska sätta ut maten där djuren vanligtvis lever och rör sig, men undvika platser i närheten av livligt trafikerade vägar.

– Utfodringsplatsen bör placeras så att djuren inte behöver korsa livligt trafikerade vägar då de kommer från sina daglegor. Utfodring vid gårdar leder till att djuren blir domesticerade och kan bland annat leda till trafik- och trädgårdsskador, säger Marko Muuttola vid Finlands viltcentral i ett pressmeddelande.

Mängden föda borde vara lagom för de djur som besöker utfodringsplatsen, så att det inte uppstår ett överutbud.

Exempelvis äpplen, rotfrukter, potatis och foderbetor duger bra åt däggdjur. Man kan också sätta ut havre och klöverrikt hö.

Åt viltfåglar passar spannmål och grus för matsmältningen. I närheten av fåglarnas utfodringsplats bör det finnas buskar, där fåglarna kan ta skydd då fara hotar. Även småfåglarna har nytta av utfodringsplatserna för vilt.

Man ska inte ge skämd föda åt djur. Till exempel gammalt bröd och bulla kan innehålla mögelsporer vilket kan orsaka allvarliga störningar i matsmältningen och till att djuret dör. Det är viktigt att utfodringsplatsen är ren för att djuren ska må bra.