– Det är oerhört viktigt att tekniska utbildningar erbjuds lokalt. Vi hoppas att Vasa också i fortsättningen satsar på det här, säger Pekka Pajuniemi, vd på Granlund, i ett pressmeddelande.

På Novia och Vasa yrkeshögskola uppskattar man företagens delaktighet i utvecklingen av utbildningslinjerna och det finansiella stöd de tekniska utbildningarna får. Målet är att de studerande ska kunna nätverka med näringslivet redan under studietiden.

– Vi finns till för regionens företag. Granlund Pohjanmaas bidrag till Vasa yrkeshögskolas medelinsamlingskampanj är ett fint erkännande av våra ingenjörers betydelse för branschen, säger Tauno Kekäle, rektor på Vasa yrkeshögskola.

– Det är viktigt för oss att upprätthålla en levande kontakt till arbetslivet och att områdets aktörer samarbetar och stöder varandra. Kontakter med industrin och arbetslivet i vardagen stärker vår roll som utbildare, säger Örjan Andersson, rektor på Yrkeshögskolan Novia.

Enligt Andersson och Kekäle har ingenjörer som utexaminerats från dem inga svårigheter att hitta arbete inom regionens företag. Pajuniemi konstaterar att även Granlund under årens lopp har anställt duktiga ingenjörer från Novia och Vasa yrkeshögskola.

Om Pajuniemi själv fick bestämma skulle Vasa också få en utbildning med fokus på VVS-teknik.

– VVS-tekniken kommer att få en allt viktigare roll i framtiden, eftersom fastigheterna står för 40 procent av all energiförbrukning i Finland. Yrkespersoner inom VVS-teknik har en nyckelroll när det gäller förbättring av energieffektiviteten.