Danmarks skatteminister Karsten Lauritzen (Venstre) vill att danska Finansinspektionen ska granska Danske Bank, Nordea och SEB kring anklagelser om inblandning i skattesvindel gällande utdelningar i Danmark.

– Jag är inte övertygad om att bankerna lever upp till sitt sociala ansvar, säger Karsten Lauritzen.

Berit Behring, vd för Danske Bank Sverige, säger till TT att hon inte har fått några indikationer på att Danske Bank skulle vara inblandad i sådana affärer.

– Jag har inte sett någonting som pekar på det, säger hon.

SEB har sedan tidigare dragits in i granskningen i Tyskland, enligt rättsliga dokument som TT granskat tillsammans med SVT och ett journalistnätverk lett av tyska Correctiv.

En före detta SEB-chef i Tyskland är föremål för tyska åklagares förundersökning. SEB nekar till inblandning och tar avstånd från den här typen av skatteupplägg.

Den stora svindeln

  • Tyskland utsattes fram till 2012 för avancerade upplägg med svindleri med återbetalningar av skatt på aktieutdelningar. Metoden, som kallas cum-ex, går ut på att lura sig till återbäring man inte har rätt till, ibland flera gånger. Där utreds brott för över 50 miljarder kronor.
  • I Danmark användes därefter en liknande metod och bedragarna kom över 18 miljarder kronor. I Belgien svindlades två miljarder.
  • Svindlerier av likartade slag har förekommit runtom i Europa, avslöjade ett journalistnätverk i förra veckan. Dessutom var tiotals stora banker inblandade. En utpekad bank i den tyska utredningen är SEB.
  • I andra länder, även Sverige, har det förekommit och förekommer besläktade upplägg, ofta kallade cum-cum, som kan vara olagliga eller inte.
  • De sammanlagda cum-ex-svindlerierna, samt cum-cum-upplägg i Tyskland, Frankrike och Italien, kan ha berövat skattebetalare omkring 500 miljarder kronor de senaste 20 åren, enligt uppskattningar.