Det är en arbetsgrupp på Bollförbundet som kommit med förslaget och nu har FM-ligans styrelse godkänt det. Om Bollförbundets styrelse ger grönt ljus ser FM-ligan annorlunda ut nästa säsong.

Enligt förslaget ska FM-ligan inledningsvis spelas som en dubbel serie med tolv lag (samma antal som tidigare). Efter det fortsätter de sex bästa lagen i övre slutserien, medan lagen på nedre halvan av tabellen spelar i lägre slutserien. Dessa serier är så kallade enkla serier med fem omgångar och lagen tar med sig poängen från de inledande 22 omgångarna.

Liksom tidigare får ligamästarna en plats i kvalet till Champions League, medan silverlaget kvalar till Europa League. Den andra Europa League-kvalplatsen avgörs genom ett slutspel som omfattar lagen som slutat tredje–sjätte i övre slutserien och nedre slutseriens bästa lag.

Som brukligt degraderas jumbon till division 1, medan nästjumbon spelar ligakval mot tvåan i division 1.

FM-ligan har spelats med tolv lag genom en trippel serie med 33 omgångar sedan 2011. Enligt den nya modellen blir det 27–30 matcher per säsong för ligalagen. Det innebär att matchrytmen kan jämnas ut, vilket varit en ledande målsättning för arbetsgruppen som tagit fram förslaget. FM-ligan påpekar också att det nya seriesystemet skulle medföra fler matcher där mycket står på spel för bägge lagen.

FM-ligans styrelse har även tagit beslut om att landsätta ett projekt som går ut på att förbättra förhållandena för ligafotbollen. Tanken är att ligasäsongen i framtiden ska kunna pågå under en längre tidsperiod än tidigare.