Arkivens dag firas i år med föreläsningar av tre forskare. På seminariet talar forskarna om sina upptäcktsresor i arkiven, om historieforskningen och om hur de har utnyttjat vårt gemensamma kulturarv.

En av föreläsarna är Leif Skinnar. Hans största intresse är hembygdsforskning och han har i årtionden grävt i Västerviks historia.

Han har gett ut flera böcker om Västervik varav de senaste är Boken om Vestervik : del 1, Från havsvik till by i Korsholm cirka 600–1945 (2014) och del 2, Från Korsholmsby till stadsdel i Vasa 1945–2015 (2017).


Outi Järvi och Pekka Rauhala berättar på seminariet om hur de samlade in uppgifter om 800 personer som emigrerade från Ullava till USA och Australien 1872–1960.

De är redaktörer för boken Lähtijät: Ullavan siirtolaisuus Pohjois-Amerikkaan ja Australiaan 1872–1960. Boken var en av finalisterna i tävlingen om årets hembygdsbok i år.

Seminariets tredje talare är doktoranden, FM Teppo Ylitalo. Ylitalo diskuterar framtidsvyer för den populära hobbyn släktforskning och samarbetet med arkiven.

Hans doktorsavhandling handlar om hur den sydösterbottniska identiteten byggdes upp. Ylitalo är ordförande för Genealogiska Samfundet i Finland och viceordförande för Finlands Hembygdsförbund.

Arkivens dag i Vasa

  • Firas på Riksarkivets verksamhetsställe i Vasa i dag, den 9 november.
  • Adressen är Magasinsgatan 2.
  • Seminariet början klockan 12 och slutar klockan 15. Seminariet är avgiftsfritt.
  • Temat för Arkivens dag i Finland 2018 är "Arkiven – vårt nationella kulturarv".