De omkring 26 000 invånarna i Paradise fick fly hals över huvud då elden drog in över staden, underblåst av torka och hårda vindar. Branden har slukat bostadsområden, sjukhus och skolor, och myndigheterna beskriver staden som totalförstörd.

– Staden är ödelagd. Allting är förstört, säger Scott McLean, talesperson för delstatens brandskyddsdepartement.

Det är oklart hur många som skadats i branden, som är utom kontroll och som kan dra vidare mot närbelägna Chico, med 93 000 invånare. Orsaken till branden, som bröt ut på torsdagsmorgonen lokal tid, är inte klarlagd, men det varma och torra vädret har bidragit till den snabba spridningen.

Enligt uppgifter i flera lokala medier spreds branden i en fart av sex kilometer i minuten. Myndigheterna uppger att människor har lämnat sina fordon på vägarna och flytt till fots, bärandes på barn och husdjur.

Zoom

Hur många som omkommit eller skadats är ännu inte känt. Foto: Noah Berger/AP/TT



Gina Oviedo berättar för San Francisco Chronicle om hur lågor slukade bostäder, orsakade explosioner och fick elledningar att falla ned.

– Saker började explodera runt omkring oss. Folk hoppade ut ur sina bilar och började springa.

Tanah Clunies-Ross vaknade av ljudet av något som slog mot taket.

– Jag kände lukten av rök och insåg att röken var mycket närmare än jag trodde. När jag kollade ut och såg lågor som nådde mig upp till knähöjd så tappade jag nästan förståndet, säger hon till CNN.

Omkring 40 000 personer har evakuerats.

– Hela staden brinner. Vi fick åka genom lågorna för att ta oss hit, säger Paradise-bon Bob Van Camp, som lyckades fly på sin motorcykel, till tv-kanalen Action News Now.

Omfattningen av katastrofen väntas inte stå klar på flera dagar, enligt Kaliforniens brandskyddsdepartement, eftersom myndigheterna ännu inte har kunnat ta sig in i det eldhärjade området.