Migrationsverket har tolkat en lag som trädde i kraft i september så att asylsökande inte kan ansöka om uppehållstillstånd för studier också om personen fått en studieplats, skriver SFP i ett pressmeddelande. Nu har riksdagsledamöterna och medlemmarna i riksdagens förvaltningsutskott Matti Semi (V), Olli-Poika Parviainen (Gröna) och Anders Adlercreutz (SFP) lämnat in ett skriftligt spörsmål till inrikesminister Kai Mykkänen om saken.

– Det kan inte vara så, att man i Migrationsverkets praxis smyger in förändringar som påverkar asylsökandes ställning utan att det framgår tydligt i lagen. Nu kom förändringen som en överraskning både för personerna i fråga och för de experter som assisterar dem, säger Olli-Poika Parviainen i pressmeddelandet.

Den nya lagen verkställer EU:s direktiv om uppehållstillstånd för forskare, studerande, volontärarbetare och au pair-arbetstagare. Lagen berör inte asylsökande och lagens eventuella effekter på asylsökande uppmärksammades inte i regeringens proposition, enligt pressmeddelandet.