– Man kan inte begära så mycket mer i livet. Det är jättefint och det har varit så jävla fin attityd och mottagande här. Det är ju en viss humor i mina filmer och den uppskattades, det kunde man höra på applåderna om inte annat, säger Roy Andersson.

Under festivalen visas inte bara Roy Anderssons alla långfilmer, utan även flera kortfilmer och en stor del av hans många reklamfilmer. Själva priset tog regissören emot på scen i Sevilla på fredagskvällen.

– De har frågat i fem år om jag vill komma hit. Men jag har inte hunnit eftersom jag jobbat med nya filmen. Nu fick jag möjlighet i år och det känns jätteroligt. Jag har även lovat inför öppen ridå att komma tillbaka med den färdiga filmen nästa år, så det måste jag väl, säger han.

För fyra år sedan vann Roy Andersson Guldlejonet på filmfestivalen i Venedig för filmen "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron". Sedan dess har han jobbat med den nya filmen, med arbetsnamnet "Om det oändliga". Men nu avslöjar han för TT att han funderar på att byta titel.

– Jag har ändrat mig. Jag gillar den här franska formuleringen "Jet'aime" så jag skulle vilja att filmen heter så. Den skulle kunna ha "Om det oändliga" som undertitel, säger han.

Filmen är inspelad i Anderssons studio i Stockholm, med än så länge okända skådespelare i rollerna. Han beskriver den som en filosofisk film med ett allvarligt tema.

– Den är fragmentarisk och för mig skapar det en väldig rikedom. Det är två scener kvar att spela in, så den kommer förmodligen någon gång i vår.

Filmfestivalen i Sevilla har funnits sedan 2004. I år kommer även European Film Awards, EFA, att äga rum i Sevilla, med en stor prisutdelning 15 december.