Sverige, med elva debutanter i truppen, gjorde en strålande premiär i 3–2-segern borta mot Tjeckien i torsdags. Men nu var klassen på motståndet ytterligare en nivå upp mot ett Ryssland som hade åtta spelare med från det OAR-lag som vann OS-guld i Pyeongchang. Ryssarna nollade Finland och vann med 3–0 i första matchen.

Sverige öppnade optimistiskt, men efter en svensk utvisning efter drygt halva perioden tog ryssarna över och gav Rikard Grönborgs lag en riktigt tuff match.

Det blev långa spelsekvenser i egen zon och ryssarna kunde med rörlighet och snabba instick skapa en mängd heta målchanser.

VM-målvakten Magnus Hellberg, till vardags i ryska storklubben SKA S:t Petersburg, stod emot i drygt halva matchen, men fick till slut kapitulera.

Dessutom mot en trio klubbkamrater. Backen Dinar Chafizullin hittade Alexander Barabanov som gick runt det svenska målet och hittade Andrej Kuzmenko vid bortre stolpen. Han kunde trycka in 1–0.

Hellberg hade ingen chans att hinna med i den långa sidledsförflyttningen.

Svenskarna drog dessutom på sig utvisningar med jämna mellanrum, men lyckades klara ut dem och fick själva läge i powerplay i slutet av andra perioden.

Det slutade med utdelning – för Ryssland. Jevgenij Ketov täckte skott från Mikael Wikstrand vid defensiv blålinje, fick med sig pucken och kunde ensam mot Hellberg lura ned den svenske målvakten och lyfta in 2–0.

Ketovs klubbadress? SKA så klart. Klubben har åtta spelare med i Helsingforsturneringen, däribland Hellbergs målvaktskollega Igor Sjestijorkin som gick segrande ur duellen.

Ett temposvagt Sverige hade svårt att få till något offensivt spel, ryssarna spelade aggressivt i egen zon och avväpnade för det mesta svenskarnas anfallsförsök snabbt.

Djurgårdskedjan med Jacob Josefson, Daniel Brodin och Jakob Lilja skapade litegrann, liksom Djurgårdsforwarden Jonathan Davidsson.

Hoppet tändes då Lilja, målskytt även mot Tjeckien, reducerade i numerärt överläge efter 5.18 av tredje perioden, fint framspelad av Lukas Bengtsson.

Men knappt fem minuter senare avgjorde ryssarna, också i numerärt överläge, då Kuzmenko skickade in sitt andra mål för matchen. Andrej Loktionov fastställde 4–1 i tom kasse.

Sverige avslutar turneringen mot hemmanationen Finland på söndag.