Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite har startat ett pilotprojekt med läkemedelsautomater inom hemvården.

Soite har skaffat tio robotar och tio utvalda klienter kommer inom november månad att få en hem till sig. Den påminner klienten om att ta rätt dos medicin vid rätt tidpunkt. Läkemedelsautomaten meddelar sedan vidare till en vårdare att medicinen tagits. Automaten kan finnas till exempel i klientens kök eller sovrum, där medicinerna finns nära till hands och klienten lätt hör robotens uppmaning att ta medicinen.

Apparaten av märket Evondos kommer enligt Soite att göra att klienten mår bättre och känner sig självständigare. Det frigör också tid för vårdarna att satsa på annat arbete än läkemedelsutdelning. Vårdarna får i realtid meddelanden om klienten missat att ta sin medicin och kan också vara i kontakt med klienten via apparaten.

Under år 2019 kommer en utvärdering att göras kring om läkemedelsautomaterna gjort någon nytta och vilka erfarenheter användarna har.