Debatten om ansökningens vara eller inte vara har varit bitvis infekterad i staden, och pågått i flera månader.

– Det har varit kommentarer om att "det här har varit hopp mot rädsla", eller att vi på något sätt tror att Calgary inte klarar av att anordna spelen, och det har aldrig varit en del av våra argument. Vi är helt säkra på att Calgary kan göra det, det är en fråga om vi borde eller till och med vill det, säger Erin Waite, som hör till nej-sidan, till Calgary Sun.

Jason Ribeiro i den så kallade "Yes Calgary 2026"-gruppen säger till CBC att man på en vecka fått 5 000 nya volontärer.

– De är villiga att inte bara hjälpa oss i den här frågan utan också villiga att hjälpa oss 2026, om vi anordnar spelen, och är inställda på att vara volontärer, säger han.

Även om folkomröstningen inte är bindande räknar båda sidor med att valresultatet kommer att avgöra om staden går vidare med sin ansökan. Stadens valmyndighet är inställd på ett högt valdeltagande med 715 000 som dyker upp vid urnorna.

Calgarys borgmästare Naheed Nenshi är en förespråkare för ja-sidan och tror inte på olyckskorparna som varnar för skenande kostnader. När kanadensiska Vancouver arrangerade vinter-OS 2010 gick projektet back tiotals miljoner dollar.

– Vad vi försöker att bevisa är att vi inte kommer att vara Pyeongchang, Sotji eller ens Vancouver. Vi kan ordna OS till en mycket mer prisvärd kostnad för skattebetalarna, säger Nenshi till AFP.

Det är första gången sedan 1979 som Calgaryborna röstar vid sidan om de allmänna valen.

Tre städer tävlar om att få stå värd för vinter-OS 2026. Förutom Calgary är det Stockholm och Milano-Cortina d'Ampezzo i Italien.

Så fortsätter kandidatprocessen

  • 11 januari: Sista datum för att lämna in OS-ansökan med bärande garantier, exempelvis statlig säkerhetsgaranti.
  • Februari–april: IOK-representanter besöker och värderar slutkandidaterna.
  • 12 april: Sista datum för en fullständig OS-ansökan.
  • Maj–juni: IOK utvärderar kandidaterna som i sin tur får ge svar och motivera sina ansökningar.
  • 23 juni: OS-värden för 2026 presenteras i Lausanne, Schweiz.