Nylund har valts för perioden 2019–2021.

– Jag arbetar för hela handelskammarområdet. Varje region på vårt område har sina egna framgångsrika specialbranscher. Därför bidrar varje region till framgången på vårt område och de kompletterar varandra på ett alldeles utmärkt sätt. Vår uppgift som handelskammare är att stöda områdets företag så att de kan utveckla sin verksamhet och bli framgångsrika, säger Nylund i ett pressmeddelande.

Nylund säger att tillgänglighet och tillgången till kompetent arbetskraft i Österbotten är bland de viktigaste projekten de kommande åren.

Enligt Nylund måste alla trafikförbindelser utvecklas i hela området. Han lyfter särskilt upp utvecklandet av flygtrafiken och riksväg 8.

– Efter att handelskammaren låtit göra en utredning över riksåttan finns det nya fakta som grund för utvecklandet av vägen. På basen av utredningen är det svårt att tänka sig att vägen skulle lämnas utanför stomvägnätet. Utvecklandet av riksåttan kräver i vilket fall som helst finansiering under de närmaste åren för att nivån på vägen ska kunna höjas.

Nylund uppger att han är oroad över tillgången till rätt sorts arbetskraft, vilket verkar vara ett växande problem.

– Under de närmaste 2–3 åren behövs nya tag för att hitta lösningar på problemet.

Ny ordförande för handelskammaren

  • Till Österbottens handelskammares ordförande valdes Ulf Nylund, vd för Vasa Andelsbank.
  • Till första vice ordförande valdes verkställande direktör Janne Ylinen från Halpa-Halli i Karleby och till andra vice ordförande verkställande direktör Peter Boström från Datic.
  • Till ny styrelsemedlem valdes verkställande direktör Vesa Riihimäki från Wärtsilä Finland.
  • Höstmötet valde totalt drygt 200 personer till styrelser och till olika utskott.


Tyngdpunkterna i handelskammarens verksamhetsplan för nästa år är i linje med nya ordförandens åsikter. Tyngdpunkterna ligger på tryggandet av en smidig trafik och säkerställandet av tillgången till kompetent arbetskraft. Bland de viktigaste trafikfrågorna för nästa år är riksväg 8, regionens flygtrafik, båtförbindelsen över Kvarken och elektrifieringen av Ylivieska-Iisalmi-banan.