När May till sist klev ut genom den svarta dörren till 10 Downing Street hade rykten och spekulationer florerat under hela eftermiddagen och halva kvällen. Skulle hon få med sig sin regering på det utkast till utträdesavtal ur EU som förhandlats fram under sena nätter i Bryssel.

Svaret blev ja – om än efter många timmars diskussion.

– Regeringen har haft en lång och passionerad debatt. De här dokumenten har tagits fram genom tusentals timmar av förhandlingar. Jag tror starkt på att utkastet är det bästa, sade May i ett kort uttalande i London.

– Valen vi gjort har varit svåra, särskilt med tanke på backstopen för Nordirland, men regeringens kollektiva beslut var att godkänna utkastet, sade May.

"Regeringen har haft en lång och passionerad debatt."
Theresa May

Svårt i parlamentet
Det långa mötet tyder samtidigt på att den interna debatten varit het i regeringen. Och det bådar inte gott för Mays möjligheter att även få med sig resten av det brittiska parlamentet.

– Jag vet att det kommer att vara svåra dagar framöver. Det här avtalet kommer att granskas noga, sade May.

– Det är mitt jobb som premiärminister att förklara de beslut som gjorts och jag är redo att göra det, från och med i morgon i parlamentet.

– Men jag tror med både hjärta och huvud att det här är det bästa beslutet för hela Storbritannien, sade premiärministern.

Toppmöte väntar?
Få detaljer har än så länge läckt ut om vad utkastet innehåller. Övriga EU-länders ambassadörer som satt samlade i Bryssel under onsdagseftermiddagen har inte heller fått någon full redovisning.

Enligt läckor till det irländska tv-bolaget RTÉ består avtalet ändå av en tillfällig tulluppgörelse som omfattar hela Storbritannien, med särskilda regler för Nordirland som ska garantera att det inte införs en hårt reglerad gräns mot Irland.

I förslaget ingår också en revideringsklausul för att avgöra vem som har rätt att ändra eller riva upp utträdesavtalet. Enligt brittiska medier föreslås att ett sådant beslut ska kunna fattas av en form av skiljenämnd, med lika många brittiska som EU-medlemmar.

Enligt uppgifter till Reuters ingår dessutom att framtidsbeslut om gränsläget på Irland dessutom ska tas i juli 2020, om inte ett färdigt avtal då finns om framtida relation mellan Storbritannien och EU.

Ilskan växer?
Nu väntar sannolikt ett extrainsatt EU-toppmöte i Bryssel runt den 25 november.
Därefter följer i så fall den verkliga utmaningen: att få alla skeptiker i det brittiska parlamentet att säga ja.

Motståndet mot en uppgörelse är starkt hos såväl nordirländska unionistpartiet DUP – vars stöd är nödvändigt för att ge premiärminister May en majoritet i underhuset – som bland Mays egna partikamrater i Konservativa partiet.

Onsdagskvällens utdragna behandling tycks dessutom ha fått motståndet att växa ytterligare.

"Högt uppsatta Tory-ledamöter säger att brexitanhängarnas ilska är så stor att det nu kan bli krav på en förtroendeomröstning i morgon", twittrade BBC:s Laura Kuenssberg.