International Union for Conservation of Nature (IUCN) har uppdaterat sin "röda lista" över hotade djurarter. Sedan 1970-talet har det globala beståndet av sillval i stort sett fördubblats till runt 100 000 vuxna individer på grund av förbudet mot valjakt. Sillvalen, världens näst största val, har därmed kategoriserats om från "hotad" till "sårbar".

Även den västliga gråvalen har kunnat flyttas ner ett snäpp, från "akut hotad" till "hotad". Samma kategoribyte har den afrikanska bergsgorillan gjort, tack vare samarbete kring bevarandeinsatser i flera länder, som patruller mot tjuvjakt. För tio år sedan uppskattades antalet bergsgorillor till 680 individer. I dag är antalet över 1 000, enligt IUCN:s lista

Bergsgorillornas habitat begränsas till två skyddade områden, Virungamassivet och Bwindi-Sarambwe, som sträcker sig över Kongo-Kinshasa, Rwanda och Uganda. Gorillorna hotas fortfarande av tjuvjakt, inbördeskrig och sjukdomar.

Totalt sett är den uppdaterade listan inte en rolig läsning. Den omfattar 96 951 arter av djur och växter, av vilka 26 840 räknas som utrotningshotade.