VPS står utan målvakt inför nästa säsong och har fyra målvakter med på träning. 

Det mest bekanta namnet är Karl-Filip Eriksson. Han debuterade i FM-ligan för VPS redan hösten 2013, men skadeproblem satte stopp för honom och det blev en omstart hemma i Närpes med Kraft. Eriksson, 24, har nu tre division 2-säsonger bakom sig och valdes till Krafts bästa spelare den här säsongen, som slutade i degradering.

– "Fille" har haft skadeproblem sedan ung ålder och det är fint att han är i spelskick nu. Efter ett par år i Närpes är han i bra form. Som målvakt är han sig lik, men han är mer erfaren nu, säger VPS målvaktstränare Henri Sillanpää på klubbens webbplats. 

Leonid Sjulgin är en helt ny bekantskap för VPS. Den 22-åriga ukrainaren är närmare två meter lång och har jagat speltid i KPV, TP-47 och PS Kemi med magert saldo. 

– Man märker att han inte spelat särskilt mycket på sistone och att han fortfarande är ung. Han var på väg att nypa en plats i FK Dnipros representationslag hemma i Ukraina, men klubben gick i konkurs och så hamnade han i Finland. Han jobbar hårt på träning, säger Sillanpää. 

Ännu yngre är Eetu Lindfors. 19-åringen från Björneborg är fostrad i MuSa och har senast hållit till i HJK:s led med reservlaget Klubi 04 och A-juniorerna. 

– Han är en ung och intressant målvakt som vi vill ta en titt på, säger VPS tränare Petri Vuorinen. 

19-åriga Mika Kaarre, som spelat med akademilaget, tränar också med representationslaget.

VPS synar även spelare på andra positioner. Ramstarka gambiska mittbacken Alieu Ceesay, 22, har på sistone spelat division 2-fotboll i Karis med BK-46 och i Villmanstrand med PEPO. Ceesay tränade med VPS även i vintras.

20-åriga brassemittfältaren Moises Luiz Correa är i sin tur ute på äventyr i Europa efter att enbart ha spelat i hemlandet – senast som proffs i Paulista i São Paulo.

– Vi siktar på att testa unga spelare under november månad. En del av dem har tagit kontakt på eget initiativ och en del har vi sökt upp. Med de flesta har vi kommit överens om att de tränar med oss fram till nästa veckas match, säger Vuorinen. 

VPS träningsspelar mot ligabronslaget KuPS i Jyväskylä nästa fredag.

– Vi får se vem som finns med i matchen. Vi ska också ge speltid åt spelarna som har kontrakt och de spelare från akademilaget som varit med oss under sommaren. 

Utöver testspelarna har VPS-bekanta mittfältarna Arttu Nuutinen och Kim Böling tränat med laget. Efter matchen mot KuPS tränar VPS ännu under en veckas tid innan det är dags för paus. Efter det inleds försäsongen i början av januari.