De grönas nyvalda ordförande Pekka Haavisto har hållit sitt första linjetal på partidelegationens möte på lördagen. I sitt tal framhöll Haavisto vikten av utbildning och forskning.

–  Vilken är den stora reform, som för vidare den finska välfärdsstatens framgångar inom jämlik och högklassig utbildning? Det är inte en reform, enligt mig. Det är en ny riktning för hela utbildningspolitiken, säger Haavisto enligt ett pressmeddelande.

Han vill säkerställa tillräckliga resurser för hela utbildningssystemet, från småbarnspedagogiken till högskolorna. Dessutom lyfter han upp vikten av livslångt lärande och lärande genom arbete.

–  Vi måste återvinna finländarnas förtroende för utbildningen. Det räcker inte med att ta tillbaka regeringens nedskärningar. Det behövs mera ambition, säger Haavisto.

Han efterlyser ett nationellt projekt, som siktar till att göra den finska utbildningen och forskningen bäst i världen.

Enligt Haavisto måste Finlands satsa en miljard euro extra på utbildningen under nästa regering. Den sittande regeringen har skurit ner med ungefär 900 miljoner.

–  Utbildning ökar vårt välbefinnande och minskar ojämlikheten. Varje finländare bör ha chansen att ta ett steg framåt i sitt kunnande, säger Haavisto.

De gröna valde Haavisto till ordförande för två veckor sedan. Den föregående ordföranden Touko Aalto slutade på grund av depression.