– Vi är en organisation som ägs av våra kunder, därför är det väldigt viktigt för oss att Österbotten behåller sin livskraft. Genom samarbete kan vi skapa välbefinnande, sysselsättning och ekonomisk tillväxt i regionen, samtidigt som vi främjar Finlands konkurrenskraft, säger Pasi Haarala, vd på Lokal-Tapiola Österbotten, i ett pressmeddelande. 

Enligt Haarala arbetar många som fått sin examen från regionens yrkeshögskolor vid Lokal-Tapiola Österbotten. Målet är att intensifiera samarbetet ytterligare genom praktikplatser och lärdomsprov. Genom att samarbeta vill Lokal-Tapiola säkerställa att det också i framtiden finns kompetent arbetskraft. 

– Eftersom vi är ett bolag med nästan 100 anställda behöver vi ofta rekrytera. Nya kompetensbehov betyder att våra anställda kontinuerligt behöver lära sig nytt och utvecklas vidare, säger Haarala.


Enligt Örjan Andersson, rektor på Novia, innebär donationen att yrkeshögskolan kan utveckla sina utbildningar. 

– Vi ska även i framtiden utexaminera experter som fyller tidens krav på kunnande, och som kan tillgodose marknadens behov. Jag vill därför rikta ett varmt tack till Lokal-Tapiola.

Tauno Kekäle, rektor vid Vasa yrkeshögskola, säger att donationen betyder mycket för verksamheten. 

– Donationen är en av våra största företagsdonationer. För oss visar den på det viktiga samarbetet mellan högskolan och LähiTapiola. Under åren har det utexaminerats många från Vasa yrkeshögskola som i dag arbetar inom försäkrings- och finanssektorn, i huvudsak tradenomer.