Den jemenitiska regeringssidan kräver inför samtalen att Huthirebellerna drar sig tillbaka helt från den viktiga hamnstaden al-Hudaydah (Hodeidah) och lämnar över området till den "legitima regeringen", rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till ett twitterinlägg från landets utrikesdepartement.

Rebellerna å sin sida hotar att stänga flygplatsen i huvudstaden Sanaa även för FN-flyg, om man vid samtalen i Sverige inte kommer överens om att öppna den för befolkningen. De senaste åren har flygförbud rått över Jemen, vilket lett till att kommersiella flyg ställts in. Den internationella flygplatsen har dessutom utsatts för bombräder och anfall.

Johannesbergssamtalen startar med att Martin Griffiths håller presskonferens tillsammans med Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) på slottet. Sedan tar det svåra arbetet med att bygga förtroende, få till dialog och så småningom prata sakfrågor vid.

Förhoppningen är att parterna ska nå några grundläggande överenskommelser som kan bygga förtroende inför framtida förhandlingar. Afrah Nasser, jemenitisk journalist boende i Sverige och knuten till tankesmedjan Atlantic Council, ser just öppnandet av flygplatsen i Sanaa som en viktig fråga som borde kunna lösas under konsultationerna i Sverige.

– Blockeringen av vägar in till Jemen har gjort mer skada än flyganfallen. Det är akut brist på jobb, mat, mediciner. I dag är bröd och mjölk dyrare än här i Sverige. Och människor dör av vanligtvis enkelt behandlade sjukdomar.

Hon hoppas också på ett eldupphör – ett stopp för bombningarna i Jemen och raketbeskjutningen mot Saudiarabien och Förenade arabemiraten.

Att nå en långsiktig fredslösning kommer dock att bli mycket svår, säger Afrah Nasser:

– Ingen part vill visa att den är den svaga parten. Frågan för FN:s medlare är hur man ska hitta ett sätt att få båda att se ut som vinnare, men samtidigt avsluta konflikten och våldet. Det är nästan ett omöjligt uppdrag.