Omkring 150 personer hade samlats runt en högtalare vid en rondell i det lilla samhället nära gränsen mot Spanien då Macron bröt tystnaden kring de senaste veckornas demonstrationer och upplopp.

– Det är ren teater, han tar inte itu med de verkliga problemen, sade cykelreparatören Thierry, som hängde på sig sin gula väst för två veckor sedan.

– Han försöker göra en piruett och landa på fötterna igen, men det är uppenbart att han inte är ärlig. Det är bara dimridåer, sade bilmekanikern Jean-Marc.

Mindre än en timme efter det att Macron avslutat sitt tal var vägtullsstationen på motorvägen A9 mellan Spanien och Frankrike helt igenkorkad på grund av Gula västarnas blockad.

Även i andra änden av landet hade gulklädda demonstranter tagit sig ut på vägarna. I en rondell vid motorvägen A28 i närheten av Le Mans hade några män dukat upp en picknick för att lyssna på presidenten.

– Han sjabblar till det som vanligt! utropade Etienne.

– Jultomten har inget i sin säck, skrockade Hubert.

Den senaste månaden har Frankrike lamslagits av högljudda protester som inte minst i Paris urartat i rena upplopp. I lördags greps över 1 700 personer, fler än 600 av dem i Paris, samtidigt som bilar brändes och banker och affärer vandaliserades.

Macron hade en något mer ödmjuk framtoning än vanligt när han riktade sig direkt till folket efter veckor av tystnad.

– Jag vet att jag har sårat vissa av er med mina uttalanden, sade presidenten, och lovade bland annat att sänka skatter i högre takt, höja minimilönen med 100 euro i månaden samt att hålla de offentliga utgifterna i schack.

Men locktonerna i tv-talet kommer inte gratis, påpekar ekonomiska analytiker som räknat fram en prislapp på motsvarande drygt 113 miljarder kronor – vilket måhända inte är rätt medicin för ett land som redan lider för att mäkta med EU:s budgetregler.

För 2019 har regeringen angett budgetunderskottet till 2,8 procent. Med Macrons åtgärder hamnar det snarare på 3,0–3,5 procent, spår analytikerna.

– I en första fas kommer budgetunderskottet att öka, vi måste vara tydliga med det. Det är uppenbart, och en fråga om prioritet, säger miljöminister François de Rugy till Radio Classique.

– Vi säger inte att skuld inte är ett problem på lång sikt. Men första prioritet är inte att diskutera detta med Bryssel utan med det franska folket. (TT-AFP)