0–1 mot turkiska storklubben Besiktas i Istanbul på torsdagskvällen tar Malmö FF vidare till sextondelsfinal i Europa League. Dessutom har ett antal sköna miljoner säkrats till den svenska storklubbens kassa.

Ibland kan fotboll vara enkelt. Som när Markus Rosenberg klev ned och mötte ett uppspel och på ett tillslag vinklade bollen vidare i djupet till framstormande anfallskollegan Marcus Antonsson. Antonsson höll undan för de närmast angripande Besiktasbackarna – och placerade in 0–1 bakom målvakten Lorius Karius.

Målet i 51:a minuten blev matchens enda. Och den väntade forceringen av hemmalaget, som vid kryss skulle klara sig vidare till slutspel på Malmös bekostnad, kom aldrig riktigt. Det faktum att den rutinerade portugisen Ricardo Quaresma blev utvisad för ett överfall på MFF-backen Franz Brorsson i 65:e minuten försvårade.

På tilläggstid kom den – målchansen. Men inbytta kanadensiska anfallaren Cyle Larins avslut tog i ribbans överkant.

Förra säsongen blev Östersund första svenska lag att gå vidare från gruppspelet i Europa League sedan turneringen infördes 2009–2010. Malmö FF:s möjligheter att upprepa den bedriften såg minst sagt tuffa ut på förhand.

Visst, Malmö FF har som klubb skaffat sig rejält med rutin i Europaspel de senaste åren, med två Champions League-gruppspel (2014 och 2015) i bagaget före höstens Europa League-dito. Men när det handlat om bortamatcher i gruppspelen har det inte lossnat. På elva matcher hade det inte blivit en enda seger och bara poäng en gång, efter 1–1 mot norska Sarpsborg senast.

Därutöver hade av tradition otroligt hemmastarka Besiktas bara förlorat fyra av de 37 senaste tävlingsmatcherna på hemmaplan.

Och det var ju just seger för MFF – som vann med 2–0 hemma mot Besiktas i oktober – som gällde för att avancemanget skulle bli ett faktum.

Efter en inledningskvart, där Besiktas hade 75 procent av bollinnehavet och hade träffat både stolpen och ribban vid en giftig dubbelchans efter nio minuter, såg det inte enklare ut.

Men ibland kan fotboll, som sagt, vara enkelt. Den här gången räckte det med en passning av en Markus och ett avslut av en annan Marcus.

Malmö FF slutar tvåa i gruppen bakom belgiska Genk, som 4–0-krossade Sarpsborg.

Bara det ger drygt en miljon euro. Före avancemanget hade MFF spelat in dryga 5 miljoner euro i och med Europa Leagues gruppspelsbonus, lagets tre oavgjorda matcher och en vinst samt Champions League-kvalet.

Dessutom tillkommer en ny intäkt för året i andelspengar. De 48 gruppspelslagen får dela på en pott utifrån deras rankning. Malmös andelssumma hamnar på minst cirka 500 000 euro, enligt TV4:s Fotbollskanalen. Mer pengar kommer dessutom att trilla in från Uefas så kallade marknadspool, där pengar från tv-avtal ingår.

Sextondelsfinalerna lottas i Nyon på måndag.