En lista på 14 olika åtgärder förs nu fram av EU-kommissionen för att åtminstone lindra smällen av ett eventuellt no deal läge – att brexit sker utan uppgörelse mellan EU och Storbritannien.

– Det handlar om att begränsa skadorna, säger EU:s eurokommissionär Valdis Dombrovskis på en presskonferens.

I onsdagens paket tar man upp allt från transporter och tullar till finansiella frågor och klimatåtgärder.

"De här är begränsade till särskilda områden där det är absolut nödvändigt att skydda vitala intressen i EU", heter det i ett pressmeddelande.

Fler förslag kommer under kommande veckor, berättar Dombrovskis och betonar att åtgärderna inte är att föredra jämfört med vad som förhandlats fram med Storbritannien, men som det brittiska parlamentet ännu inte kunnat godkänna.

– Det här kan inte ersätta fördelarna i utträdelseavtalet och naturligtvis inte medlemskapet i EU, säger Dombrovskis i Bryssel.

Bland det som nu läggs fram finns exempelvis förslag för att hålla upp flygtrafiken, som annars riskerar att helt stängas av vid en avtalslös brexit.

EU vill dock låta brittiska flygbolag flyga från Storbritannien till EU och vice versa. Men inte mellan två flygplatser i EU. Och inte från en EU-flygplats till flygplatser någon annanstans.

Och allt hänger samtidigt på att Storbritannien "ger motsvarande rättigheter till flygbolag från EU".

För lastbilstrafiken föreslås att brittiska lastbilar får lämna gods i EU åtminstone fram till den 31 december 2019 – om samma rätt ges till EU-fordon. Men någon cabotagetrafik i EU kommer inte att tillåtas.

Samtidigt påpekas att en lång rad nuvarande tillstånd blir ogiltiga.

Exempelvis kommer brittiska hundägare inte längre kunna använda sina EU-godkända husdjurspass, utan måste se till att de har alla vaccinationer och annat i ordning.

Överlag kommer alla levande djur att behöva kontrolleras vid infart från Storbritannien till EU.

EU-kommissionen manar samtidigt EU-länderna att ge de britter som nu finns i EU fortsatt rätt att bo och arbeta som tidigare – i hopp om att britterna gör detsamma för EU-medborgare i Storbritannien.

Brexit utan avtal

  • EU och Storbritannien har förhandlat fram ett utträdelseavtal som i detalj reglerar det brittiska utträdet ur EU, planerat till den 29 mars 2019. I avtalet ingår allt från framtida rättigheter för EU-medborgare i Storbritannien och vice versa, till ekonomiska uppgörelser kring exempelvis pensioner och bidrag till EU-projekt som Storbritannien lovat vara med och finansiera.
  • Om avtalet godkänns av Storbritanniens parlament och EU-parlamentet inleds dessutom en 21 månader lång övergångsperiod fram till den 31 december 2020 för att ytterligare underlätta för folk och företag att anpassa sig.
  • Om avtalet inte godkänns – exempelvis på grund av oenighet i det brittiska parlamentet – finns dock risk för ett avtalslöst utträde och i så fall en abrupt ändrad relation då allehanda EU-regler och -tillstånd slutar gälla omedelbart från den 30 mars.
  • För att lindra följderna av en eventuell avtalslös situation förbereder just nu både EU och Storbritannien nödåtgärder. På EU-kommissionens webbplats – ec.europa.eu/info/brexit/brexit-preparedness/preparedness-notices_en#move – finns noggranna genomgångar av konsekvenserna inom en lång rad områden.