"Bästa Jakobstadsbor, Hyvät Pietarsaarelaiset,

Välkomna till att fira det nya årets ankomst här på Jakobstads Torg.

Tervetuloa viettämään uuden vuoden tuloa tänne Pietarsaaren Torille.

När vi nu lämnar 2018 bakom oss och ser fram emot 2019 är det kanske skäl att blicka tillbaka på året som gått.

Den allmänna högkonjunkturen i landet har även påverkat Jakobstad på ett positivt sätt, våra företag har mycket arbete och framförallt de exporterande företagen har i vissa fall arbete för flera år framåt. Arbetslösheten är rekordlåg, men omvänt betyder det att vår region lider av arbetskraftsbrist. Därför är det livsviktigt att vi har en fungerande yrkesutbildning, och att vi också själva satsar på att stärka kompetensen. Det ville fullmäktige i Jakobstad göra med att reservera 200 000 euro per år för högskoleverksamhet här, under åren 2019-2022.

Pietarsaaren kaupungin hallinnon uudelleen järjestelyt jatkuvat, ja voimme ilolla todeta, että muutama vuosi sitten toteutetut yhtiöittämiset ovat edenneet hyvin. Yhtiöt keskittyvät ydinalueisiinsa.

De reformer som landets regering har planerat redan i flera år går däremot inte framåt på det sätt som planerats och vad det blir av reformerna är ännu idag mycket osäkert. Ifall landskaps- och social och hälsovårdsreformerna blir av kan man fråga sig vad effekterna i så fall blir för Jakobstad och vår region. En stor del av bestämmande makten och inflytandet flyttas bort från kommunerna. Det kanske inte betyder så mycket för den enskilda mänskan, men det vet vi ännu inte.

En försvagning av staden och även regionen är det i vilket fall som helst. En utveckling mot större enheter är en trend som vi dock får acceptera, så har skett på annat håll och så kommer även att ske här. I samarbete med  våra grannkommuner måste vi ändå klart berätta hur vi vill ha det. Reformerna ska ske så att närservicen tryggas, och ett bra samarbete med kommunernas bildningsväsende och tredje sektorn bibehålls.

Kun menemme kohti vuotta 2019 voimme todeta, että monet asiat ovat Pietarsaaressa hyvin. Meillä on toimiva kaupunkirakenne, hyvät varhaiskasvatuksen palvelut jotka pian saavat myös uusia, moderneja tiloja. Meillä on toimivat koulut, ja vuonna 2020 uusi kielikylpykoulu. Meillä on monipuolinen kulttuuri- ja urheiluelämä.

Under 2018 har vi haft många fina evenemang i Jakobstad: de finlandssvenska mästerskapen i friidrott, Jakobs Dagar, Rusk-festivalen, för att nämna några.  Under 2019 kommer förberedelserna igång på allvar för ett verkligt stort evenemang, Skolmusik, i maj 2020. Då kommer tusentals barn och unga med sina lärare och föräldrar till vår stad, och vi ska se till att de får uppleva det bästa av Jakobstad.

Meillä on hieno kaupunki, jota haluamme esitellä myös tänne muuttoa miettiville. Pietarsaaren pitää pysyä houkuttelevana, ja siksi meidän on investoitava kehittääksemme infraamme ja parantaaksemme saavutettavuuttamme. Samalla kaupungin talous on pidettävä kurissa, niin että velat eivät karkaa hallitsemattomiksi.

Under nästa år kommer det att hållas såväl Riksdagsval i april som EU-val i maj.

Det är att hoppas att kommande regeringsbildning blir snabbare än vad som är fallet i vårt grannland Sverige. Och senast efter riksdagsvalet behöver alla vi finländare få klarhet i de kommande strukturerna för social- och hälsovården. I valtider är det bra att minnas att det ändå är en viktig rättighet att få rösta i allmänna val, och att vi alla använder den rättigheten. Vi har goda kandidater från Jakobstad! Muistetaan äänestää, ja meillä on monia hyviä pietarsaarelaisia ehdokkaita.

Dagen efter riksdagsvalet klarnar det också om fusionen mellan Vasa och Korsholm blir verklighet. Jag hoppas att vi under 2019 kan sätta oss ner med våra grannar och utvärdera betydelsen av en sådan fusion för vår region, och våra möjligheter att hävda oss i konkurrensen mellan regionerna. Vi behöver hitta en lösning på den regionala integreringen som på lång sikt säkerställer vårt inflytande i landskapet och även nationellt.

Med dessa ord vill jag tillönska Er ett riktigt Gott Nytt År!

Näillä sanoilla toivotan teille kaikille oikein Hyvää Uutta Vuotta!"