Sara Stridsberg är en av de mest hyllade nutida svenska författarna. Hon fick sitt genombrott med romanen "Drömfakulteten" (2006) och har belönats med bland annat Nordiska rådets litteraturpris, Samfundet De Nios stora pris och Selma Lagerlöfs litteraturpris.

Hon har även nominerats för Augustpriset fyra gånger, senast för romanen "Beckomberga – ode till min familj" (2014). Stridsberg är även verksam som dramatiker och har omarbetat flera av sina romaner till pjäser.


SLS har firat sin årshögtid på Runebergsdagen den 5 februari sedan 1886. Under högtiden delar sällskapet ut en mängd litterära pris, varav det främsta är Karl Emil Tollanders pris. Det är ett av de största litterära prisen i Norden med en prissumma på 40 000 euro. I fjol var det författaren Kjell Westö som fick Tollanderska priset.

Årshögtiden hålls i Helsingfors universitets solennitetssal. I programmet ingår förutom festtal och prisutdelning även högklassiga musikinslag. Festen sänds direkt på Yle Arenan, där man också kan se den efteråt.