Även då vinden mojnat och vädervarningen för blåsten inte längre gäller så försvinner inte lavinfaran. Den beskrivs i västra Vindelfjällen som en fyra på en femgradig skala, vilket innebär stor lavinrisk. "Mycket farliga förhållanden. All vistelse i lavinterräng avrådes", står det i rekommendationen.

"Sänk dina ambitioner och planera inte brant åkning i helgen, efter en sådan här rejäl omgång behöver snötäcket tid att återhämta sig", uppmanar Naturvårdsverket.

Fakta: Så minskar du riskerna

  • Åk inte över öppna, jämna och branta snöfält dagar efter kraftiga snöfall, hård vind eller kraftigt stigande temperatur. De flesta laviner inträffar dygnet efter kraftigt snöoväder.
  • Undvik över huvud taget att korsa orörda snöfält i brant terräng.
  • Om du måste korsa ett brant snöfält, gör det så högt upp som möjligt. Om ni är många, åk en i taget. Då blir belastningen på snön mindre.
  • Välj om möjligt en väg där det finns stenar, träd och annat som binder snön eller längs kammar och ryggar.
  • Se till att ha modern och fungerande säkerhetsutrustning.
  • Källa: Fjällsäkerhetsrådet
 

Även i södra Jämtlandsfjällen bedöms faran vara betydande, en trea på den femgradiga skalan. Det kommer ta några dagar för lavinbedömarna att få koll på läget, och därför uppmanas nu till stor försiktighet. "Bedöm snötäcket och terrängen noggrant. Var mycket försiktig när du väljer var och hur du åker", är råden.

En varning på nivå tre ligger också för västra Härjedalsfjällen.

Lavinprognoser.se ger även ett konkret råd till den som har svårt att hålla sig till rekommendationerna.

"Är du osäker på din inre styrka och avhållsamhet kanske det är bäst att låsa in skidorna eller skotern och be någon gömma nyckeln, spara branterna till efter helgen".