Hyran för nybyggda bostäder ska sättas efter en inledande period enligt en tariff grundad på jämförbara nybyggda bostäder. Därefter ska det ske en gradvis anpassning för att uppnå förutsägbarhet – eller genom gängse förhandling, står det i överrenskommelsen.

– Det är lite luddigt vad det faktiskt betyder, jag förstår inte riktigt på vilket sätt det skiljer sig nämnvärt från nuvarande system, säger Fredrik Kopsch, lektor i fastighetsvetenskap vid Lunds universitet.

Fri hyressättning vid nybyggnation skulle kunna innebär att besittningsrätten, bruksvärdesprincipen, hyressättningssystemet och parternas tvistlösningsmekanism försvinner inom dessa bestånd.

– Men om det ska jämföras med andra jämförbara lägenheter så är det ju bruksvärdessystemet, och om det ska ske genom gängse förhandling är det hyresförhandlingslagen.

Oavsett tror inte Kopsch att reformen kommer att lösa nuvarande problem på svensk bostadsmarknad då nyproduktion utgör en ytterst marginell andel av det totala hyresbeståndet.

– På väldigt lång sikt, kanske om hundra år då nästan alla bostäder byggts efter den här nya lagstiftningen – då kanske det har lösts sig, säger han.

– Men på kort sikt kommer det här inte innebära några förändringar av köerna eller den svarta handeln.

Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet har också kommit överens om att slopa uppskovsräntan på vinster vid försäljning. Inte heller det är mycket att hurra för, enligt Kopsch.

– Det är positivt eftersom det får folk att flytta i högre utsträckning, men jag har svårt att se att det kommer ge några enorma konsekvenser.

Uppskovsräntan är den ränta som bostadsförsäljaren får betala om den skjutit upp betalningen av reavinstskatten.

– Den skatten är bara en liten del av de totala flyttskatterna. Att ta bort uppskovsräntan är ett steg i rätt riktning, men reavinstskatten på 22 procent sänker de ju inte, säger Håkan Larsson, chefsekonom intresseorganisationen Villaägarna.