I maj måste restaurangerna upplysa sina kunder om köttets ursprung. Med kravet vill man förbättra konsumenternas förutsättningar att göra medvetna och ansvarsfulla val på restauranger, skriver Jord- och skogsbruksministeriet i ett pressmeddelande.

Nu har Europeiska kommissionen gett grönt ljus för kravet då det gäller kött. Kommissionen stoppade däremot förslaget om att bestämmelserna också skulle gälla fisk.

– Eftersom det också finns särskilda europeiska regler för att ange ursprungsland eller -område för fiskeriprodukter, är de nationella kraven på ursprungsmärkning av fisk problematiska. Genom ändringen säkrade Finland att förordningen om ursprungsmärkning över huvud taget kan sättas i verket, säger jord- och skogsbruksminister Jari Leppä i pressmeddelandet.

Ursprungslandet måste inte anges i menyn, utan kan exempelvis finnas i en broschyr. Kravet gäller nöt, gris, får, get och fågel, men förordningen gäller inte till exempel halvfabrikat eller vilt.