I maj måste restaurangerna upplysa sina kunder om köttets ursprung. Med kravet vill man förbättra konsumenternas förutsättningar att göra medvetna och ansvarsfulla val på restauranger, skriver Jord- och skogsbruksministeriet i ett pressmeddelande.
Nu har Europeiska kommissionen gett grönt ljus för kravet då det gäller kött. Kommissionen stoppade däremot förslaget om att bestämmelserna också skulle gälla fisk.
– Eftersom det också finns särskilda europeiska regler för att ange ursprungsland eller -område för fiskeriprodukter, är de nationella kraven på ursprungsmärkning av fisk problematiska. Genom ändringen säkrade Finland att förordningen om ursprungsmärkning över huvud taget kan sättas i verket, säger jord- och skogsbruksminister Jari Leppä i pressmeddelandet.
Ursprungslandet måste inte anges i menyn, utan kan exempelvis finnas i en broschyr. Kravet gäller nöt, gris, får, get och fågel, men förordningen gäller inte till exempel halvfabrikat eller vilt.
Ekonomi
14.1.2019
Från och med maj måste restauranger uppge köttets ursprungsland
EU ger grönt ljus för Finlands förslag till en förordning som kräver att restauranger upplyser kunderna om köttets ursprung. Kommissionen stoppar däremot motsvarande regler om fisk.