Premiärministern vädjade till parlamentet att syna överenskommelsen ytterligare en gång, men medgav att den inte är fulländad.

– Den är inte perfekt, och den är en kompromiss, sade hon.

Omröstningen i det brittiska parlamentet om det omstridda brexitavtal som May har förhandlat fram med EU närmar sig med stormsteg. Röstar parlamentet nej på tisdagen är risken stor att Storbritannien kommer att krascha ut ur EU, utan övergångsregler på viktiga områden.

EU har slagit fast att det inte blir några ändringar i uppgörelsen.

Ian Blackford, ledamot för skotska SNP kallade i ett utfall May för fullständigt förödmjukad och sade att hon med sin överenskommelse levde i en fantasivärld.

– Är det här allt du har att komma med, premiärministern, sade han och tillade att regeringen bör förlänga artikel 50 och hålla ytterligare en folkomröstning.

I Skottland var en majoritet av invånarna för att stanna kvar i EU.

Jeremy Corbin.


Labourledaren Jeremy Corbyn hotade med att om överenskommelsen röstas ned på tisdag är det dags för nyval och en ny regering. Något som fick May att gå till motattack och anklaga Corbyn för att gå sina egna ärenden snarare än nationens.

– Den här regeringens åtagande att lämna Europeiska unionen den 29 mars gäller fortfarande, sade May och syftade på resultatet i folkomröstningen.

Hon upprepade samtidigt att hon avfärdar idén om att fördröja utträdet ur EU.

Tidigare under dagen gjorde May ett ryck för att få med sig det motsträviga parlamentet vid ett tal till industriarbetare i Stoke-on-Trent tidigare.

– Det finns de i Westminster som skulle vilja förhala eller till och med stoppa brexit och som kommer att använda alla medel de har att tillgå, sade May.

Det är mer troligt att Storbritannien inte lämnar EU än att det sker utan ett avtal, sade May då. Premiärministern vädjade till parlamentsledamöterna att tänka på demokratin.

Utträdesavtalet om brexit

  • Enligt det utträdesavtal som förhandlats fram mellan EU och Storbritannien kommer det brittiska utträdet den 29 mars 2019 att följas av en övergångsperiod fram till åtminstone den 31 december 2020, med möjlighet till förlängning i ytterligare två år.
  • Under övergångsperioden gäller nuvarande EU-regler i Storbritannien. Den 29 mars kommer dock britterna att lämna sina platser i EU-parlamentet och i EU-kommissionen. Storbritannien förlorar samtidigt sin rösträtt i EU:s institutioner.
  • Under övergångsperioden kommer britterna att fortsatt betala sin "medlemsavgift" till EU. Samtidigt ska avtal om framtida relationer med EU, exempelvis om handelsavtal och fiskerättigheter, förhandlas fram.
  • Utträdesavtalet ger EU-medborgare som bor i Storbritannien och britter som bor i EU ungefär samma rättigheter som i dag.
  • Avtalet slår även fast Storbritanniens finansiella åtagande till EU efter utträdet. Kostnaderna för britterna bedöms bli minst 400 miljarder kronor.
  • I ett protokoll till utträdesavtalet finns en reservlösning för Nordirland om ingen annan lösning hittas. Lösningen — kallad backstop på brexitengelska — ska förhindra att gränskontroller återupprättas mellan Nordirland och EU-landet Irland.
  • Reservlösningen innebär att EU och hela Storbritannien, inklusive Nordirland, ska ingå i ett gemensamt tullområde. Nordirland ska även följa EU-krav för den inre marknaden när det gäller varor. (TT)
 
Plakat utanför parlamentet i London i fredags.


Överenskommelsen mellan Storbritannien och EU blev klar i november. Särskilt frågan om en nödlösning kring gränsen mellan EU-landet Irland och brittiska Nordirland är känslig. Nordirland kan komma att hållas kvar inom EU:s tullunion och inre marknad, och det vill brexitanhängare se en tidsgräns för.

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk och kommissionsordförande Jean-Claude Juncker skrev på måndagen i ett brev till May att EU inte kan gå med på några ändringar i brexitavtalet.

I brevet försäkrade EU-ledarna att nödlösningen kring gränsen, om den behöver träda i kraft, inte ska användas längre tid än nödvändigt.

Löftena i brevet från EU om nödlösningen räcker förmodligen inte för vissa parlamentsledamöter, konstaterar May. Det bekräftas från de nordirländska unionisterna i regeringens stödparti DUP.

– Brevet är inte juridiskt bindande, säger partiets biträdande ledare Nigel Dodds.

Storbritanniens premiärminister Theresa May håller tal på en fabrik.


Mays avtal har fått skarp kritik från politiker från alla håll i underhuset i det brittiska parlamentet, och mycket talar för att det blir ett nej. Därför finns det nu planer i parlamentet att ta brexitfrågan ur regeringens händer, och skapa en egen alternativ plan för brexit. Men hur det skulle kunna gå till är mycket oklart.

– Om inte regeringen hittar en lösning – och vi vill att den ska göra det och vi kommer att rösta för – men om det inte går så måste parlamentet göra det, säger Nick Boles från Mays parti till BBC Radio.

Handelsminister Liam Fox har understrukit att Storbritannien ska lämna EU den 29 mars även om parlamentet röstar nej till avtalet.