Novia och Lantmäteriverket har ingått ett samarbetsavtal vars syfte är att säkra tillgången på lantmäteriingenjörer som kan ge service på svenska.

Genom avtalet återupptar nu Novia utbildningen av ingenjörer inom lantmäteriteknik i Vasa.

Utbildningen, som haft ett tre år långt uppehåll, leder till examen ingenjör (YH), lantmäteriteknik.


Det finns ett starkt behov på arbetsmarknaden och speciellt beträffande service på svenska.

 – Frågor som har med fastigheter att göra är ofta juridiskt krävande och service på eget språk är viktig. Utbildningen är liten och har därför begränsade resurser. Tack vare samarbetet med Lantmäteriverket har vi nu hittat ett fungerande koncept som gör det möjligt att starta igen, då vi får tillgång till kompetensen hos den största arbetsgivaren i branschen. Det här är en stor fördel för våra studerande, säger Novias rektor Örjan Andersson.

Lantmäteriverkets överdirektör Arvo Kokkonen och Novias rektor Örjan Andersson.

Avtalet möjliggör ett sakkunnigsamarbete och intensivare kontakt mellan lantmäteriutbildningen och Lantmäteriverket. I avtalet mellan Lantmäteriverket och Novia avtalas också att båda parterna kommer att arbeta tillsammans för att öka attraktiviteten och medvetenheten om lantmäteriområdet. De vill också utveckla ett nätverk av yrkesverksamma och studerande inom området som kan svenska.

Utbildningen inleds i höst med 15 nybörjarplatser i Vasa. Studierna räcker fyra år och de vanligaste yrkena är förrättningsingenjör, mätingenjör, GIS sakkunnig och mätchef.