Det kunde ha blivit en repris på mötet i första omgången i US Open i höstas, där Kaia Kanepi skrällvann och slog ut rumänskan Halep.

Men den här gången fick Halep, 27, efter 6–7, 6–4, 6–2 triumferande sträcka armarna upp i luften. Matchen mot den 33-åriga estländskan, rankad 70, pågick i över två timmar.

– Jag vill inte tänka på den matchen, säger Halep om US Open-förlusten i intervjun på planen efter matchen.

Det blev en utdragen kamp på Margaret Court Arena i Melbourne Park och Kanepi hedrades med stående ovationer när hon lämnade arenan.

– Jag visste att hon är en stark motståndare. Så jag var tvungen att vara stark i benen och tro på att jag skulle vinna matchen, säger Halep.

Kanepi har blivit snudd på en skräckmotståndare för världsettan. När de två möttes i Doha 2014 krävdes det tre set, varav det avslutande med tiebreak, för att Halep skulle avgå med segern.

Även den här matchen innebar en chockstart för världsettan. Första set tillföll Kanepi efter tiebreak.

Kanepi har ett antal kvartsfinaler i grand slam-sammanhang på meritlistan, medan Halep förlorade finalen mot danska Caroline Wozniacki i förra årets Australian Open innan hon vann Franska öppna i juni.

Halep var stundtals irriterad och slog uppgivet ut med sina armar vid flera tillfällen. Och det krävdes flera setbollar innan hon till slut kunde vinna andra set med 6–4.

– Jag tar med mig mycket självförtroende, för det är inte lätt att möta Kaia, säger världsettan.