– Den kommer hon ju sannolikt att vinna eftersom Torypartiet kommer ju inte vilja ha bort henne. De vill ju inte ha nyval, säger Ulrika Mörth, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Theresa Mays förslag förlorade med en rekordstor marginal. Beslutet tog med röstsiffrorna 432 mot och 202 för.

– Det var väntat att hon skulle förlora, men hon har förlorat med väldigt mycket, säger Ulrika Mörth.

– Omfattningen av nederlaget för regeringens förslag är större än vad många hade förväntat sig. Det är ett riktigt tungt nederlag, säger Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola.

Theresa May och regeringen har nu några dagar på sig innan de på måndag ska presentera hur Storbritannien ska gå vidare med utträdet. Nu väntar intensiva förhandlingar. Men det stora nederlaget har försvagat hennes mandat.

– Vad är det som parlamentet har sagt till henne? Ja, de vill inte ha avtalet, men vad vill de ha i stället? säger Ulrika Mörth.

Göran von Sydow, tillförordnad direktör på Svenska institutet för Europapolitiska studier, säger att om förlusten hade blivit lite mindre hade May kunnat komma tillbaka med ett liknande förslag.

Nu får hon nog i stället vidta mer drastiska åtgärder för att undvika ett avtalslöst utträde.

– Jag tycker att det är svårt att sia om vad de alternativen skulle vara. Det finns olika vägar. Vilken av dem som är mest sannolik tycker jag är svårbedömt, säger han.

Avsikten är att Storbritannien ska lämna EU den 29 mars, men tiden håller på att ta slut.

– Det är väldigt tajt nu och enligt brittiska medier misstänker även ministrar som är för brexit att det kommer att behöva vara en förlängning av den här deadlinen. Inte en jättelång förlängning, kanske bara några veckor, men för att hinna med lagstiftningen, säger Nicholas Aylott.

Andra alternativ till en förlängning är bland annat att Storbritannien lämnar EU utan ett avtal eller en ny folkomröstning.