– Under polisutredning förhörs barnet i regel i ett tidigt skede, men polisens övriga arbete kan ta flera veckor, ibland månader, säger barnpsykiater Merja Oksanen vid rättspsykologiska enheten för barn och unga vid Helsingfors universitetssjukhus till Ilta-Sanomat.


Hon säger att det är en stressande tid för brottsoffret.

Oksanen skrev tillsammans med kollegerna och psykologerna Tanja Laajasalo och Julia Korkman i en insändare i Helsingin Sanomat på tisdagen att polisen har både viljan och kompetensen att hjälpa utsatta barn och unga, men att arbetets kvalitet lider av bristen på resurser.

– Vi har följt med debatten om polisens resurser och ser i vår vardag vad det hela handlar om, säger Laajasalo till Iltasanomat.

Rättspsykologiska enheten för barn och unga vid Helsingfors universitetssjukhus har ett tätt samarbete med polisen och gör utredningar som berör misstänkta fall av sexuellt utnyttjande och våld mot barn.


Tiden det tar för ett sexualbrott mot barn att behandlas i rättssystemet, från förundersökning till dom, är längre än för andra sexualbrott, skriver Ilta-Sanomat.

– Utredningar av den här typen av brott kräver tid, kunnande och fokusering av kompetens. I dagsläget har det inte varit möjligt överallt eller lyckats såsom är önskvärt. Det är oroväckande, säger Laajasalo.