Som väntat släppte riksdagen fram Löfven som statsminister. För det krävdes att han inte fick en majoritet emot sig. Det blev 153 nej-röster från M, KD och SD. Det hade krävts 175 nej-röster för att stoppa Löfven.

S och MP:s 115 ledamöter röstade ja, medan 77 ledamöter från C, L och V tryckte gul knapp, det vill säga varken ja eller nej.


Stefan Löfven kan nu bilda en regering med S och MP, precis som under förra mandatperioden. Skillnaden är att den rödgröna regeringen ska samarbeta om budgeten och en lång rad andra frågor med Centern och Liberalerna. Vänsterpartiet får inte längre vara med och budgetförhandla.

Löfven ska på måndag läsa upp sin regeringsförklaring och presentera sina ministrar.

Inför omröstningen i riksdagen förklarade flera partier varför de röstar som de gör.

– Vi har möjlighet att rösta fram en stabil och handlingskraftig regering, sade Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman.

– I en tid när högerextremismen växer i styrka väljer Sverige en annan väg.


Ygeman uppgav att den nya regeringen bland annat kommer att satsa mer resurser på vård, skola och omsorg, ta ett första steg för att införa den så kallade familjeveckan och höja tempot i klimatomställningen.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson beskrev höstens långa regeringsprocess som "märklig, absurd och bisarr".

– Hela syftet verkar ha varit att förvirra så mycket som möjligt, och nu sitter vi där med Stefan Löfven och Gustav Fridolin i fyra år till, sade han.

Åkesson passade på att ge en släng åt Centerledaren Annie Lööf genom att påpeka att hon var klädd i rött dagen till ära.

– Jimmie Åkesson valde att denna ansvarstyngda dag kommentera kvinnors klädsel. Låt mig notera att min kavaj har samma färg som Jimmie Åkessons slips, kontrade Lööf.


Även Kristdemokraternas Ebba Busch Thor kritiserade C och L för att stödja Löfven och för att påstå att V inte kommer att få politiskt inflytande.

– Någon är lurad eller så försöker man lura alla andra, sade hon.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt uppgav att det borgerliga Alliansprojektet begravs i dag. Han hotade samtidigt Löfven med att misstroendeomröstning om Löfven lägger fram de liberala förslag som V tycker allra mest illa om.

Sjöstedt betonade att V inte tycker om det så kallade januariavtalet som den nya regeringen bygger sitt stöd på.

På väg in i riksdagens kammare var det flera partiledare som uttalade sig för medierna.

– Jag tror att svenska folket faktiskt nu vill se en regering på plats. Man vill se en samlad och balanserad mitt i svensk politik, sade Annie Lööf.


Moderater och kristdemokrater anser att hon har blivit lurad av Löfven att släppa fram honom.

– Jag har noterat det väldigt höga tonläget. Det kommer att finnas en tid efter detta då känslorna lagt sig, sade Lööf.

Vänsterpartiet gillar inte uppgörelsen Löfven har med C, L och MP, men släpper ändå fram honom.

– Det som är viktigast är att Moderaterna inte kommer till makten med stöd av Sverigedemokraterna, sade partiledaren Jonas Sjöstedt på väg in i riksdagens kammare.

Han lovar sina väljare att göra allt för att stoppa de många liberala inslag i Löfvens uppgörelse med C och L, till exempel marknadshyror för nybyggnation.

– - Vi kommer att skjuta ned den bit för bit. Det är vårt mål, säger Sjöstedt.

Moderatledaren Ulf Kristersson tyckte att det är tråkigt att de forna Alliansvännerna C och L nu släpper fram Löfven som statsminister.

– De kommer att spräcka Alliansen på nationell nivå, sade han till journalister.

I sin röstförklaring i riksdagens kammare varnade Kristersson för att landet nu får en funktionsoduglig regering. Han anser att regeringen kommer fram på ett "hållningslöst och principlöst" sätt.

– Sverige har aldrig tidigare haft en regering som den här, en regering som inte förenas i ett gemensamt projekt eller en gemensam bild av Sveriges problem, sade Kristersson.

– De som nu röstar på denna regering i hopp om att det inte ska bli extra val, kan komma att bli överraskade, säger Kristersson.