Tsitsipas, rankad 14:e i världen, kan redan räkna hem sin största framgång i en grand slam-turnering. Grekiska tennisfans på läktaren firade med att sjunga nationalsången.

– Jag bara lever min dröm, jag upplever vad jag har jobbat hårt för, säger greken i eftermatchintervjun sedan han vunnit med 7–5, 4–6, 6–4 och 7–6.

Tsitsipas blev proffs 2016 och Australian Open är hans sjunde grand slam-turnering som singelspelare. Tidigare har han som längst nått åttondelsfinal i Wimbledon.

Nu är han en av de fyra bästa herrarna i årets upplaga, efter ytterligare en fyrasetare för den grekiske 20-åringen, som i åttondelsfinalen slog ut tredjerankade Roger Federer. Segern tog tennisvärlden med storm, och det har varit en utmaning för den unge Tsitsipas att behålla lugnet.

– Min största utmaning var att hålla mig koncentrerad och fokuserad om jag skulle ta mig vidare i turneringen. Jag är verkligen glad över hur jag spelade i dag, för det visade att segern mot Federer inte var en slump, säger han.

Matchklockan stannade på 3.15 på centercourten i Melbourne Park och det var nära att 22-rankade Roberto Bautista Agut lyckades kämpa sig till ett femte och avgörande set, när fjärde set gick till tiebreak. Men Tsitsipas lyckades till slut ta hem det och därmed matchen.

– Jag förstod att om jag fortsatte att kämpa och pusha mig själv mer och mer så skulle jag få fler chanser, säger Tsitsipas och fortsätter:

– Utifrån hur jag presterade så tycker jag att jag förtjänade tiebreaket.

En anledning till segern var vasst servande, där greken stod för 22 serveess mot Bautista Aguts 6.

I semifinalen möter Tsitsipas spanjoren Rafael Nadal som besegrade amerikanen Frances Tiafoe med 6–3, 6–4, 6–2. Nadal har ännu inte tappat ett enda set i årets Melbourne-turnering.