I kvartsfinal slog Tsitsipas ut spanjoren Roberto Bautista Agut efter 7–5, 4–6, 6–4 och 7–6.

Tsitsipas, rankad fjortonde i världen, ska spela semifinal och kan redan räkna hem sin största framgång i en grand slam-turnering. De grekiska fansen på läktaren firade med att sjunga nationalsången.

– Jag bara lever min dröm, jag upplever vad jag har jobbat hårt för, säger greken i intervjun på planen.

Efter att han blev proffs 2016 är årets upplaga av Australian Open hans sjunde grand slam-turnering som singelspelare. En åttondelsfinal i Wimbledon förra året är hans främsta merit och han röstades fram till den spelare som gjort de största framstegen på ATP-touren.

Nu är Tsitsipas en av de fyra bästa herrarna i årets upplaga – efter ytterligare en fyrasetare för den grekiska 20-åringen som slog ut tredjerankade Roger Federer i åttondelsfinal. Den segern tog tennisvärlden med storm och det har varit en utmaning för den unge Tsitsipas att behålla lugnet.

– Min största utmaning var att hålla mig koncentrerad och fokuserad. Jag är verkligen glad över hur jag spelade, för det visade att segern mot Federer inte var en slump, säger han.

Matchklockan stannade på 3.15 på centercourten i Melbourne Park och det var nära att 22-rankade Roberto Bautista Agut lyckades kämpa sig till ett femte och avgörande set då fjärde set gick till tiebreak. Men Tsitsipas lyckades till slut ta hem setet och matchen.

– Jag insåg att om jag fortsatte att kämpa och pusha mig själv mer och mer så skulle jag få fler chanser, säger Tsitsipas.

– Utifrån hur jag presterade tycker jag att jag förtjänade tiebreaket.

En anledning till segern var vasst servande. Greken stod för 22 serveess.

I semifinal möter Tsitsipas spanjoren Rafael Nadal, som besegrade amerikanen Frances Tiafoe med 6–3, 6–4, 6–2. Nadal har ännu inte tappat ett enda set i årets turnering.