En fårskinnsfäll och en metallkratta är de mest allvarliga bristerna som förekommit bland bioavfallet hittills. Den typen av avfall hör hemma på återvinningsstationen och inte i kärlet för bioavfall. Om det hamnar bland bioavfallet blir det praktiska problem vid behandlingen och kan till och med förstöra biogasanläggningens maskiner, meddelar man från Ekorosk.

I det stora hela verkar de flesta hushållen ändå ha tagit till sig den separata insamlingen av bio- och energiavfall.

– Sorteringsresultatet motsvarar i stort våra förväntningar, när vi jämför med plockanalyserna av hushållsavfallet som vi utfört årligen i över tio år, säger Michael Östman, vd på Ekorosk, i ett pressmeddelande.

Ekorosk vill ändå påminna om att kvaliteten på bioavfallet blir bättre om man lägger endast matavfall i bioavfallstunnan. Soppåsen som man packar avfallet i får vara högst 30 liter, sopsäckar hör alltså inte hemma i avfallskärlen. Inte heller energiavfall hör hemma i kärlet för bioavfall. Trädgårdsavfall ska föras till insamlingspunkterna för trädgårdsavfall.

Ju sämre sorterat avfallet är desto mer kostar behandlingen. Allt för dåligt sorterat bioavfall går inte att behandla i en biogasanläggning.