I en video på Twitter beskriver Guaidó de tänkta massaktionerna som ett budskap till EU. De största EU-länderna har sagt att om Maduro inte senast denna helg går med på nyval erkänner de rivalen som landets rättmätige president.

– Vi ska genomföra den största demonstrationen i Venezuelas och den här kontinentens historia, sade Juan Guaidó om aktionen som ska starta utanför EU:s kontor i Caracas.

På flera andra plaster i huvudstaden Caracas väntas samtidigt anhängare till Nicolás Maduro demonstrera. Mest folk väntas till Plaza Bolivar i centrala Caracas, omkring 10 kilometer från EU-kontoret.

Maduroanhängarna samlas inte enbart för att uttrycka sitt stöd för sin ledare utan också för att fira att det i dag var 20 år sedan Maduros nu döde företrädare Hugo Chávez kom till makten.

USA och en rad andra länder har ställt sig bakom oppositionsledaren Juan Guaidó, talman i Venezuelas nationalförsamling, som utropat sig själv till interimspresident. Maduro, som får stöd av bland annat Ryssland och Turkiet, har påstått att Guaidós självutnämnda tillfälliga presidentskap är del i ett USA-stött kuppförsök.