Efter tre år som ordförande för Finlands svenska socialdemokrater i Österbotten valde Jacob Storbjörk att tacka för sig. På FSD:s årsmöte i Vörå på lördagen valdes Anna Caldén från Nykarleby till ny ordförande för kretsstyrelsen. Jacob Storbjörk, från Jakobstad, fortsätter i stället som vice ordförande tillsammans med Peter Sjökvist från Närpes.

Anna Caldén, 38, har suttit i stadsfullmäktige i Nykarleby sedan 2005. Hon är även ordförande för Samarbetsförbundet kring funktionshinder.

Anna Caldén är nyvald ordförande för FSD i Österbotten. Här tillsammans med vice ordförandena Peter Sjökvist från Närpes och Jacob Storbjörk från Jakobstad. FSD:s österbottniska krets höll årsmöte i Vörå på lördagen.

De frågor som Caldén lyfter fram som speciellt viktiga just nu handlar i första hand om vård och omsorg. 

– Det är beklämmande att läsa om de tragiska fallen inom äldreomsorgen och de privata vårdhemmens verksamhet. Socialdemokraternas krav på mera resurser är välkommet och det är också glädjande att de flesta partierna äntligen stöder SDP:s krav på att lagstifta om att minimiantalet vårdare bör vara 0,7 per klient, säger Caldén i ett pressmeddelande på lördagen.

Hon tillägger också att FSD i Österbotten fortsätter att kämpa för omfattande jour på Vasa centralsjukhus.

Caldén konstaterar även att vårens riksdagsval blir mycket viktigt för Socialdemokraterna.

– Det är med tyngd i hjärtat jag konstaterar att många beslut som fattats under denna regeringsperiod strider direkt mot de mänskliga rättigheterna och leder till att de mest utsatta i samhället hamnar i kläm. Nu behövs de socialdemokratiska värderingarna mer än någonsin, säger hon.

FSD i Österbotten har två kandidater i vårens riksdagsval: Rebecca Åkers från Korsholm och Viktor Kock från Pedersöre.

FSD i Österbottens nya styrelse

  • Ordförande: Anna Caldén (Nykarleby).
  • Vice ordförande: Peter Sjökvist (Närpes) och Jacob Storbjörk (Jakobstad).
  • Medlemmar: Annika Stenvik (Jakobstad), Peter Ruths (Närpes), Harri Niskanen (Vasa), Christer Bogren (Malax), Majvor Grönroos (Nykarleby), Bernhard Bredbacka (Larsmo), Stina Österbro (Korsnäs), Rebecca Åkers (Korsholm), Johanna Överfors (Pedersöre), Alf Blomqvist (Kronoby), Markus Hotta (Vörå), Jonna Lindqvist (Sundom).