Bankkoncernen Nordea redovisar en rörelsevinst på 689 miljoner euro för fjärde kvartalet 2018. Det kan jämföras med vinsten på 796 miljoner euro motsvarande period året före.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 656 miljoner euro, enligt en Reutersenkät.

Räntenettot steg till 1 126 miljoner euro, från 1 109 miljoner euro.

Styrelsen föreslår en utdelning till aktieägarna på 0:69 euro per aktie, vilket kan jämföras med utdelningen i fjol på 0:68 euro per aktie.

Nordeas vd Casper von Koskull tycker att banken tagit flera viktiga steg i omställningsarbetet under 2018, men är inte nöjd med resultatet.

"Samtidigt är resultatet för 2018 inte på den nivå vi vill att det ska vara. Året präglades av utmaningar på intäktssidan till följd av marginalpress i utlåningen till privatkunder, dämpad volymtillväxt och press på intäkterna från sparande och marknadsgarantverksamheten", skriver han i rapporten.

Marginalerna stabiliserades under slutet av året men Casper von Koskull beskriver marknadsläget under fjärde kvartalet som svårt.

Nordea som rankats lågt i kundundersökningar har sina prioriteringar tydliga inför 2019, enligt vd. Kundsatsningar och affärsaktiviteten ska öka samtidigt som organisationen ska arbeta med kostnadseffektiviteten.

"Nu handlar det om att verkställa", skriver Casper von Koskull.