ISHOCKEY Euro Hockey Tour

• Tjeckien – Sverige 5–2 (0–1, 2–0, 3–1)

Sverige kunde ha fått en roligare premiär i hemmaturneringen i Stockholm. Förbundskapten Rikard Grönborgs lag föll tungt på torsdagskvällen efter att ha släppt in fem raka mål, varav tre i boxplay, och åkt på ett matchstraff.

Ändå rivstartade svenskarna. 19-åriga anfallaren Emil Bemström slog till i numerärt överläge redan efter 2.25 när han prickade in 1–0 med ett mäktigt slagskott.

– Ett skott, ett mål. Turligt men kul, sade Bemström till C More i första periodpausen.

Men ett ungt och oerfaret svenskt lag kunde inte dra fördel av starten. I stället tvingades Magnus Hellberg, andramålvakt i fjolårets VM-guldlag, göra flera vassa räddningar. Bland annat tog han en straff av Radim Zohorna i slutet av den första perioden.

Tjeckien ställde ett betydligt mer erfaret lag på isen där de två mest rutinerade spelarna – backen Jakub Krejcik och anfallaren och tremålsskytten Jan Kovar – tillsammans slog den svenska totalen i antal landskamper.

Tjeckerna slog till två gånger i andra perioden – båda gångerna i numerärt överläge.

Första gången var det Bemström som åkte ut för en fasthållning. Då sköt Marek Kvapil 1–1. Sedan kunde Jan Kovar göra 2–1 när anfallaren Jonathan Davidsson satt utvisad.

– Det var inget vidare. Vi tappar för mycket puck i mittzonen och då kommer tjeckerna enkelt in i vår zon, sade lagkaptenen Philip Holm till C More.

Det blev ännu värre i tredje perioden. Jan Kovar gjorde sitt andra mål efter att backdebutanten Emil Djuse spelat fel och sedan åkte anfallaren Michael Lindqvist på ett matchstraff efter att han knockat Tomas Filippi med en tackling i mittzon.

Under det fem minuter långa numerära överläget fullbordade Kovar sitt hattrick. Tjeckien gjorde 5–1 i tom svensk målbur innan Jonathan Davidsson putsade till siffrorna.

– Stundtals bra, stundtals inte så bra. Man är en vinnarskalle. Man är jättebesviken. Vi vill aldrig förlora med 5–2, på hemmaplan speciellt, säger förbundskapten Rikard Grönborg till C More.

Grönborg har satsat på att förnya landslaget den här säsongen och flera unga talanger har fått chansen. Resultatmässigt har det dock gått sådär och de två enda vinsterna i de två inledande turneringarna har kommit mot just Tjeckien.

Nu blev det tredje gången gillt för tjeckerna.