ISHOCKEY Euro Hockey Tour

• Sverige – Ryssland 4–2 (0–0, 2–0, 2–2)

Sverige tappade 2–0 till 2–2 – men då klev centern Lundeström fram och satte det matchvinnande målet.

3–2 kom med ett skott i högra krysset bakom ryska målvakten Igor Bobkov i tredje perioden.

Det var 19-åriga Lundeström första landslagsmål. Lundeström, som började säsongen i Anaheim i NHL, flyttade hem till Luleå efter junior-VM. Han har inte gjort ett enda mål i sina klubblag den här säsongen, men nätat både i juniorlandslaget och Tre Kronor.

Centern Fredrik Händemark satte 4–2 i tom bur med tolv sekunder kvar.

Yttern Michael Lindqvist var något av olycksgubbe i torsdags när han åkte på ett matchstraff i 5–2-förlusten mot Tjeckien. Nu styrde han in 1–0-målet med skridskon i början av andra perioden efter att backen Tom Nilsson skjutit från blålinjen.

I mitten av andra perioden ökade Sverige på. Yttern Emil Larsson, som gjorde tre mål i Rysslands EHT-turnering i december, slog till. Han sköt 2–0 mellan benskydden på Bobkov.

Mot Tjeckien släppte svenskarna in tre mål i numerärt underläge. På lördagseftermiddagen hade svenskarna skärpt till sitt spel i boxplay och klarade fyra numerära underlägen i rad.

På det femte lyckades Ryssland spräcka nollan när yttern Anatolij Mikontsev slog in en retur från målvakten Adam Reideborn efter bara 25 sekunder av tredje perioden.

Kvitteringen kom på straff i numerärt underläge. Ilja Michejev kom loss efter svenskt slarv i offensiv zon och fälldes av yttern Emil Bemström. Michejev satte iskallt straffen mellan benen på Reideborn.

Tre Kronor hade förlorat säsongens två tidigare matcher mot ryssarna, som vann båda EHT-turneringarna på höstsidan. Den här gången har Ryssland inte med sitt stjärnlag – bara fem spelare från dominerande klubbarna CSKA Moskva och SKA S:t Petersburg medverkar.